Wat je moet weten over duurzaam ondernemen

Wat je moet weten over duurzaam ondernemen

Door de jaren heen is de staat van het milieu steeds meer achteruit gegaan. Land-, lucht-, watervervuiling, overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen, ontbossing, enzovoort. Bedrijven dragen hier voor een groot deel aan bij, daarom is het erg belangrijk om als bedrijf deel uit te maken van de verandering en duurzaam te ondernemen. In dit artikel gaan we het in detail hebben over duurzaam ondernemen.

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen houdt in dat je in je bedrijfsvoering rekening houdt met je personeel, het milieu en de maatschappij. Je kan zelf bepalen wat je belangrijk vindt in je bedrijf en hoe je duurzaam wilt gaan ondernemen. ‘t Vosje carwash onderneemt duurzaam door bijvoorbeeld een waterrecycling instillatie en en het afbreken van gebruikte chemicaliën. Je hebt dan op een duurzame manier een mooie schone auto, een win-win situatie. Je kan ook duurzaam ondernemen door afval te gaan scheiden. Als bedrijf moet je sowieso al bepaald afval scheiden maar je kan ook nog extra afvalscheiding doen. Je kan ook duurzaam gaan inkopen, dat houdt in dat buiten dat je kijkt naar prijs en kwaliteit, je ook let op sociale aspecten en milieuaspecten. Duurzaam vervoer of duurzame productie zijn ook opties.

Hoe kan je een duurzaam bedrijf ondernemen?

In de vorige alinea hebben we het gehad over wat duurzaam ondernemen nou eigenlijk is en welke soorten je hebt, maar laten we daar eens meer in detail een kijkje naar nemen. Hoe kan je als bedrijf nou duurzaam ondernemen? Waterverspilling is een groot probleem, probeer daarom dus zo veel mogelijk water te besparen en te werken met een waterrecycling instillatie. Dit is erg handig in een carwash bijvoorbeeld. Je hebt dan weer een schone auto op een duurzame manier. CO2 uitstoot minimaliseren of compenseren is ook een erg belangrijke stap naar duurzaam ondernemen. Door CO2 uitstoot zijn veel milieuproblemen ontstaan, zonder verandering gaan deze problemen alleen maar erger worden. Het is dus erg belangrijk om je CO2 afdruk te beperken of compenseren.

Hoe beperk je, je co2 afdruk?

We hebben het in de vorige alinea al best wat over CO2 uitstoot gehad en dat het belangrijk is om je CO2-voetafdruk te verminderen en compenseren vanwege de milieuproblemen dat het veroorzaakt. Maar welke milieuproblemen dan en hoe verminder je, je CO2-voetafdruk dan? CO2 houdt de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt. Als gevolg zal het waterniveau oplopen en het weer wordt extremer. Je kan je CO2-voetafdruk beperken door energiezuinige verlichting te installeren, slim omgaan met koel- en verwarmingssystemen enzovoort.