Een bedrijf starten

Dus je wilt een eigen bedrijf starten? Bij het starten van je eigen bedrijf zijn er een hoop zaken welke je moet regelen. Waarschijnlijk kom je er een paar tegen waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Hier volgen een aantal stappen welke je kunt volgen om een eigen bedrijf te starten.

Stap 1: Het ondernemingsplan

Als je wilt beginnen met een eigen bedrijf is het verstandig om een ondernemingsplan op te stellen. Maar wat moet je er allemaal inzetten? Je kunt je ondernemingsplan grofweg in drie delen opdelen.

    1. Je bedrijf: Hier beschrijf je waarom je een bedrijf wilt beginnen en wat voor product(en) of dienst(en) je gaat leveren. Wat voor rechtsvorm ga je gebruiken voor je bedrijf en waar ga je je vestigen. Alle relevante informatie over je bedrijf en motivatie schrijf je in de eerste stap op.
    2. De markt: Als je informatie over je bedrijf beschreven hebt, ga je de markt bekijken. Wat is de doelgroep van je bedrijf. Aan wie zou je je product of dienst kwijt kunnen en op wat voor manier wil je dit gaan doen? Ook belangrijk is het om alvast na te denken over de promotie van je bedrijf. Potentiële klanten moeten natuurlijk van je bedrijf afweten anders kunnen ze je product niet kopen.
    3. Financiële situatie: Om je bedrijf te starten en op gang te krijgen zul je een startkapitaal nodig hebben. Door voor de start van je bedrijf alvast in kaart te brengen wat je budget is en de kosten alvast in kaart brengt weet je precies hoe je ervoor staat. Zorg er dus voor dat dit goed op orde is.

Stap 2: Inschrijven van je bedrijf

Alle ondernemingen en rechtspersonen moeten zich in Nederland in het handelsregister inschrijven. Je bent volgens de wet een onderneming als je zelfstandig producten of diensten levert met de bedoeling om hiermee winst te maken. Bij het inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel heb je een bedrijfsnaam nodig. Zorg voor een bedrijfsnaam die herkenbaar is en of deze nog niet gebruikt wordt. Dit kun je controleren op de website van de KvK.

Bij het inschrijven van je bedrijf in het handelsregister moet u ook een rechtsvorm opgeven. Zorg dus dat je hier al over nagedacht hebt bij het schrijven van je ondernemingsplan. Hierdoor kun je goed voorbereid beginnen.

Naast inschrijving bij de Kamer van Koophandel zul je je bedrijf ook aan moeten melden bij de Belastingdienst. Dit is mogelijk via de Kamer van Koophandel.

Stap 3: Administratie en verzekeringen

Bedrijven moeten administratie goed bijhouden. Dit is geen leuke klus, maar als ondernemer ben je het wettelijk verplicht. Bedrijfsadministratie moet aan een aantal eisen voldoen. Bijvoorbeeld btw welke betaalt moet worden moet duidelijk zichtbaar zijn.

Zorg voor een goede (bedrijfs)verzekering. Dit is nodig om bedrijfsrisico’s te kunnen dekken. Probeer deze natuurlijk altijd tot een minimum te beperken. Denk ook na over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als er iets met je gebeurd en je bent niet in staat om je bedrijf aan de gang te houden omdat je niet meer kunt werken, dan kan dat opgevangen worden door een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Als bedrijf dien je ook je algemene voorwaarden opgesteld en ingediend te hebben. Zorg ervoor dat deze voor klanten goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld op de website of stuur ze met een offerte mee. Hierdoor kun je direct duidelijk maken welke rechten en plichten er voor jezelf en voor klanten zijn.

Stap 4: Van start gaan

Als alles geregeld is en je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dan kun je beginnen met het promoten van je bedrijf. Als je nog geen website hebt is het een goed moment om er één te laten maken. Als je wel een website hebt kun je een online marketing bureau inschakelen om ervoor te zorgen dat je online te vinden bent. Maar ook offline zijn er natuurlijk mogelijkheden die u in kunt zetten om uw bedrijf te promoten.

Stap 5: Bedrijf onderhouden

Na het starten van je bedrijf ben je er nog niet. Je moet ervoor zorgen dat je bedrijf continue bezig blijft. Dit doe je onder andere door te zorgen voor nieuwe klanten. Maar je kunt ook je markt in de gaten blijven houden en je product(en) en/of dienst(en) hierop afstemmen. Zo blijf je in beweging en anticipeer je op de markt en dus de wensen en behoeften van je (potentiële) klanten.

Tips of info?

Bij het starten van een eigen bedrijf komt er veel kijken, in deze categorie proberen we je zoveel mogelijk tips en advies te geven, zodat je niks over het hoofd kan zien. Heb je zelf ook een leuke tip of wil je andere mensen inspireren dan mag je altijd een artikel insturen en contact met ons opnemen.