Wat is een ondergrondse container?

Wat is een ondergrondse container?

De naam zegt het eigenlijk al; een ondergrondse container is een verzamelcontainer die zich grotendeels onder de grond bevindt. In deze containers kun je diverse soorten afval kwijt, zoals restafval en GFT-afval. Ben je flatbewoner of woon je in een appartement? Dan heb je grote kans dat jij ook van een ondergrondse container gebruik kunt maken. Hoe dat zit, lees je hier.

Hoe werkt een ondergrondse container? 

Niet iedereen kan zomaar gebruik maken van een ondergrondse container. Deze kun je openen met een speciale gemeentepas of milieupas, afhankelijk van de gemeente waar je woont). Deze pas dien je voor een pashouder te houden, waarna je een klikkend geluid hoort. Hierna kun je gebruik maken van de ondergrondse container. Trek de klep van de container open en plaats je vuilniszak in de bak. Sluit vervolgens de klep. Zo simpel is het!

Moet ik een milieupas aanvragen of krijg je die automatisch?

Een milieupas moet je altijd aanvragen. Of er kosten voor zijn, verschilt per gemeente. Het verschilt ook per gemeente of je moet betalen voor het afvoeren van afval in de milieustraat. Meestal is er een gedeelte waar je helemaal niet voor hoeft te betalen, zoals papier en karton, wit- en bruingoed en bladafval. Voor andere soorten afval zoals dakafval, puin en zand of grond moet je meestal wel betalen. In dat geval wordt het gewicht van je auto gemeten bij binnenkomst en bij verlaten van het terrein. Op basis daarvan worden de kosten bepaald. Wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe gemeente moet je altijd een nieuwe milieupas aanvragen.

Welke soorten afvalcontainers zijn er?

Heb je een eensgezinswoning, dan maak je gebruik van een grijze en groene container (kliko en GFT-afval) en een aparte papiercontainer. Woon je in een appartement of apprtementencomplex, dan kun je van kliko’s gebruik maken of van een ondergrondse verzamelcontainer. Daarnaast zijn er nog algemene afvalcontainers waar iedereen gebruik van kan maken, zoals een ondergrondse glascontainer, een plasticcontainer en verzamelcontainers voor textiel en PBD-afval (Plastic, blik en drinken). Heb je een extra container nodig, voor bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden bij jou thuis, of voor jouw bedrijf, dan kun je ook eens kijken bij containerverhuur van Renewi. Dit een professioneel afvalverwerkingsbedrijf waarbij zowel particulieren als zakelijke klanten containers kunnen huren voor hun project of klus.