3 adviezen bij het kopen van een nieuwe boot

3 adviezen bij het kopen van een nieuwe boot

Je droomt er al een hele tijd van: wapperende haren in de wind, het glinsteren van de zonnestralen op het wateroppervlak, de geur van zeelucht of rivierwater. Na veel vijven en zessen heb je rotsvast besloten. Je gaat een nieuwe boot kopen. Maar wat zijn de aandachtspunten als je een vaartuig wil kopen. 3 belangrijke adviezen samengevat in een notendop. Een boot vervoeren met Jachtmakelaardij Kappers kan je hier al een handje bij helpen.

#1. Wat is mijn einddoel en waar wil ik gaan varen

Het financiële plaatje van een nieuwe boot kopen kan je best vergelijken met de aankoop van een huis of auto: je doet het niet alle dagen en het is tegelijkertijd niet goedkoop. Belangrijk is dat je niet hals over kop te werk gaat. Om te beginnen zal je voor jezelf moeten uitmaken op welk water je wil gaan varen. De meeste boten voor zee zijn niet geschikt om op kanalen en plassen te varen en omgekeerd. Stel een einddoel voorop. Als je niet zeker bent van je stuk, kan je best deskundig advies aanvragen bij Jachtmakelaardij Kappers bijvoorbeeld.

#2. Hou het jaarlijkse uitgavebudget goed in de gaten

Een nieuwe boot kopen is een leuke hobby. Je zal je wel volgende vragen vooraf moeten stellen:

  • Hoe vaak ben je van plan te gaan varen
  • Over welk budget kan je beschikken op jaarlijkse basis
  • Voorzie je eventueel een bootlening of eigen persoonlijke financiële inbreng
  • Besteed je onderhoud of herstellingen uit of niet
  • Bereken de jaarlijkse kosten van het liggeld van een nieuwe boot, zowel in de zomer- als in de wintermaanden

#3. Bekijk het gamma nieuwe boten online

Vroeger was het de gewoonte om naar een jachtmakelaardij af te stappen en uit de aanbiedingen een persoonlijke keuze te maken. Maar die traditie behoort al een tijdje tot de voltooid verleden tijd dankzij de opkomst van internet. De shortlist wordt bepaald door een preselectie online. Voor dat je ter plekke gaat kijken kan je best een afspraak maken of de boot nog beschikbaar is. Een kleine belangrijke tip: ga boten bezichtigen overdag. Bij zonsondergang of schemerlicht zie je uiteraard minder. Lees reviews op het internet van de boot die je wil aanschaffen zodat je een beter beeld kunt vormen van een specifiek boot model type.