Wat doet een salarisadministrateur?

Wat doet een salarisadministrateur?

Een salarisadministrateur werkt voor zichzelf, maar met een belangrijke plicht. De salarisadministrateur zorgt er namelijk voor dat maandelijks het salaris bij de medewerkers komt en dat de loonbelasting zorgvuldig wordt overgemaakt naar de overheid. De administrateur heeft altijd alle informatie betreft het salaris dus wanneer er veranderingen zijn ze zal de administrateur hier een antwoord voor hebben. Een salarisadministrateur heeft een inzicht in de salarisverwerking en een inlevingsvermogen voor het bedrijf waarvoor het actief is. Het belangrijkste bij een salarisadministrateur is dat er altijd feilloos en op tijd wordt gewerkt om fouten te voorkomen en deadlines te behalen.

Taken van een salarisadministrateur:

De taken van een salarisadministrateur zijn erg verschillend. Voorbeelden van deze taken zijn het beantwoorden van vragen over het salaris aan medewerkers van het bedrijf, deadlines halen om ervoor te zorgen dat het salaris op tijd gestort kan worden, het verzamelen coördineren en archiveren van alle financiële informatie die van toepassing is voor het bedrijf en als laatste het verzorgen van afdrachten aan de belasting en daarbij aangifte voor de loonheffing.

Hoe kan je een salarisadministrateur worden?

Er zijn verschillende opties om uiteindelijk te kunnen werken als salarisadministrateur. Qua mbo-opleiding heb je de opleiding salarisadministrateur, op het HBO heb je de opleidingen bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie. Naast opleidingen zijn er ook een hoop cursus aanbieden voor moderne bedrijfsadministratie. Een salarisadministrateur valt onder de hogere economische en administratief onderwijs dit betekent dat je niet met alleen de mbo-opleiding volledig voldoet. De opleiding salarisadministrateur bestaat niet alleen maar uit lessen in klassen over bedrijfsadministratie. Je leert tijdens opleiding ook over belastingrechten, risicomanagement en boekhouding. Het is namelijk belangrijk dat je veelzijdig bent opgeleid als salarisadministrateur. 

Bedrijven waar een salarisadministrateur werkzaam kan zijn

Een salarisadministrateur is van toepassing voor ieder bedrijf dat personeel heeft. Dit heeft niks te maken met een branche want het kan een winkel tot een fabriek tot een kantoor zijn. Ieder bedrijf met personeel heeft ordening van het salaris nodig.  Daarnaast kan een salarisadministrateur werkzaam zijn voor gespecialiseerde salarisadministratiekantoren zoals Elce Administraties. In dat geval kan een salarisadministrateur in veel gevallen ook aangemerkt worden als boekhouder en/of accountant. Salarisadministratiekantoren verzorgen over het algemeen voor veel verschillende bedrijven de salarisadministratie.