Kartonnen dozen: milieuvriendelijke verpakking voor allerlei toepassingen

Kartonnen dozen: milieuvriendelijke verpakking voor allerlei toepassingen

Waarschijnlijk heeft u zelf al geen idee meer van de hoeveelheid kartonnen dozen die u dagelijks tegenkomt. Kartonnen dozen zijn werkelijk overal en multifunctioneel inzetbaar. U gebruikt een kartonnen doos om uw boodschappen mee naar huis te nemen, om uw spullen te verhuizen of om een pakketje te versturen. Drinkt u graag melk of yoghurt? Dan komt dit ook uit een kartonnen doos. Karton is overal om ons heen en dat is maar goed ook. Want ze leveren ons een milieuvriendelijke oplossing in een verscheidenheid aan situaties.

De productie van kartonnen dozen

Als u wilt weten waarom karton zo milieuvriendelijk is, dan helpt het om de productiemethode te beoordelen. Karton wordt namelijk gemaakt van gerecycled papier en is daarom op dit moment het meest duurzame verpakkingsmateriaal dat u ter beschikking heeft. De productiemethode is ook vrij simpel. Het papier wordt opgelost in water en daardoor ontstaat er een pulp. Deze pulp wordt indien nodig gebleekt of gekleurd, indien nodig. Daarna wordt de pulp op een zeef gegoten en deze draait rond. Er ontstaat een glad oppervlak en als dit droogt ontstaat er een kartonnen vel. Hiervan worden vervolgens de kartonnen dozen gemaakt.

Dezelfde productiemethode voor karton, papier en golfkarton

Het verschil tussen papier en karton is erg simpel: papier is een dunnere vorm van karton. Beide worden volgens dezelfde productiemethode gemaakt, maar karton is dikker en dus sterker. Daardoor duurt het ook wat langer totdat het droog is en is de productie ervan dus langdradig. Daarnaast zijn er verschillende soorten karton, zoals extra sterk karton of waterdicht karton. Voor verhuisdozen en andere situaties waarin het karton veel gewicht moet kunnen dragen wordt golfkarton gebruikt. Dit is karton dat uit verschillende lagen bestaat en daardoor dus sterker is. Omdat er kartonnen dozen zijn voor allerlei situaties, is er ook een kartonsoort te vinden die daarbij past.

Heeft u kartonnen dozen nodig?

Kartonnen dozen worden voor verschillende situaties ingezet en als u kartonnen dozen nodig heeft dan kunt u daar op een aantal manieren aan komen. Verhuisdozen kunt u kopen of huren. Bij de supermarkt zijn er vaak voldoende dozen die u mee kunt nemen en die u kunt gebruiken voor het versturen van een pakketje, voor het inpakken van uw boodschappen of voor het vervoeren/verhuizen van uw spullen. Een andere optie die u heeft is om uw kartonnen dozen op maat te laten maken. Dat doet u als u een product wilt verkopen en versturen. De verpakking is een belangrijke bijdrage aan het verkoopsucces.

Wat doet u met uw oude dozen?

Heeft u zelf een aantal dozen over, bijvoorbeeld na een verhuizing, dan kunt u deze weggeven aan iemand anders die gaat verhuizen. Echte verhuisdozen verkoopt u via een online marktplaats. Op die manier geeft u uw dozen een tweede leven en dat draagt bij aan de duurzaamheid van het materiaal. Kinderen kunnen met een kartonnen doos urenlang knutselen. Heeft u geen doel voor uw kartonnen doos, doe deze dan altijd bij het oud papier. Op die manier wordt hij weer opnieuw gerecycled en begint uw doos een nieuw leven.