Wat doet een ICT-bedrijf? 

Wat doet een ICT-bedrijf? 

Veel dingen in het leven hebben te maken met ICT. Maar niet iedereen weet wat het precies is of inhoud. In deze blog lees je alles over een ICT bedrijf. ICT staat voor informatie en communicatie technologie. Het heeft alles te maken met netwerken, computers, printers, telefoons en nog veel meer. Bijvoorbeeld apparatuur voor stoplichten, liften etcetera. De verzamelnaam van al deze componenten bij elkaar noem je het ICT-systeem.  

Het verschil tussen IT en ICT 

Bij IT ontbreekt de C voor de oplettende lezer. De communicatie ontbreekt dus. De ontwikkeling en het beheer van systemen die te maken hebben met computers, informatiesystemen en telecommunicatie. De volgende onderdelen van onder IT bedrijven: 

  • Fysieke computers en laptops 
  • Online netwerken en de hybride clouds 
  • Wi-Fi & netwerken 
  • Telefonie 
  • Online samenwerken 
  • Back-ups 
  • Security & hacking 
  • Printers 

Het feitelijke verschil is dat ICT meer gericht is op apparatuur dat puur en alleen gericht is communicatie en IT een overkoepelende benaming hiervan is. Voor veel mensen is dit niet bekend en denken dat het allemaal één pot nat is. 

ICT en de toekomst 

Automatisering is een vaak benoemd woord de afgelopen jaren. In tien jaar tijd is dit onderdeel binnen de ICT in een sneltreinvaart ontwikkeld en uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel binnen de sector. De verwachting is, dat dit in de toekomst alleen maar zal doorgroeien. De banen van vakmannen zullen op deze manier ook niet verdwijnen. Goede ICT’ers zijn nodig en daarnaast schaars. Het lijkt erop dat dit de komende jaren alleen maar erger zal worden.  

Wat doet een ICT’er 

In de wereld van de ICT draait het vooral om cijfers en het beheren en onderhouden van (data) systemen. Binnen de ICT zijn er verschillende specialisaties, waaronder: clouddiensten. Onder dit segment gaat het voornamelijk om de opslag van data. Het fenomeen wat de alleen maar groter en groter wordt. Daarnaast worden er werkzaamheden verricht rondom de software van computerapparatuur, servers, pc’s, laptops, tablets of telefoons. Ook vallen printers en dergelijke aanverwante producten ook onder dit geheel. De werkzaamheden van een ICT-er zijn dus zeer uiteenlopend en hebben allemaal te maken met digitale communicatie en data.