De voordelen en nadelen van ICT detachering

ICT detachering is tegenwoordig een veelgebruikt begrip. Binnen veel organisaties speelt dit een belangrijke rol. ICT is onmisbaar. We gaan het hebben over het begrip detachering en over de voor- en nadelen hiervan.

Wat is ICT detachering?

ICT detachering is het extern inhuren van een ICT specialist. Een bedrijf kan verschillende redenen hebben om dit te doen. Bijvoorbeeld een periode met veel zieken, een periode die te druk is voor het personeel dat er is of juist een tekort aan kennis binnen de organisatie. Wat de reden ook is, de ingehuurde ICT specialist komt de organisatie tijdelijk ondersteunen. Dit kan voor een korte of juist voor een langere tijd zijn. ICT werknemers worden uitgeleend aan een derde partij. Dit gaat via een detacheringsbedrijf. Een detacheringsbedrijf heeft alleen maar mensen in eigen dienst. De gedetacheerde is dus de werknemer van het detacheringsbedrijf.

Voordelen van detachering

ICT detachering heeft veel voordelen. Zo ben je er als organisatie altijd zeker van dat projecten door kunnen lopen omdat je altijd snel en flexibel extra personeel kunt krijgen dat kan helpen met de ICT. Je hoeft dus niet altijd te zorgen voor de juiste ICT kennis onder je eigen personeel. Dit scheelt veel kosten en moeite, omdat je je personeel niet hoeft om te scholen. Ook heb je als bedrijf geen werkgeversverplichtingen naar de gedetacheerde toe, deze verplichtingen zijn voor het detacheringsbedrijf. Genoeg redenen dus om ICT detachering eens te overwegen.

De nadelen

Natuurlijk hebben voordelen ook altijd wat nadelen. Ten eerste is het lastig om een band met het personeel op te bouwen als je steeds gedetacheerde werknemers hebt. Deze werknemers komen en gaan. Ook is het lastig om op die manier een echt team te creƫren. Er is immers niet veel vast personeel binnen de organisatie. Dit valt echter op te lossen door af en toe een paar gedetacheerde werknemers in te huren en om verder te werken met een vast team. Een ander nadeel is dat de werknemer regelmatig bij nieuwe bedrijven werkt en zich dus steeds in moet lezen in een ander bedrijf en in een project. Dit kost natuurlijk tijd. Ook dit valt op te lossen door voor elke gedetacheerde medewerker een korte presentatie in elkaar te zetten over jouw bedrijf en over het desbetreffende project.