Eigen bedrijf beginnen. Waar moet je aan denken?

Eigen bedrijf beginnen. Waar moet je aan denken?

Een kantoor huren, medewerkers in dienst nemen, administratie, marktverkenning… Bij een eigen bedrijf beginnen komt veel meer kijken dan veel mensen denken. Maar met een portie doorzettingsvermogen, een beetje lef en een goede lening of financiering is het niet onmogelijk. Sterker nog, dan kan het een leuke uitdaging met een goed resultaat zijn. Waar begin je? Wij helpen je op weg om de eerste stappen te zetten naar een eigen bedrijf beginnen.

Vraag en aanbod bepalen

Het lijkt misschien niet nodig, want jouw idee is fantastisch en een gat in de markt. Maar ga onderzoek doen naar de vraag en het aanbod. Is er vraag naar jouw product of dienst? En is dat op korte termijn, of op lange termijn ook het geval? En wat is het aanbod van andere bedrijven hierbij? Zijn zij jouw concurrenten of kun je juist steunen op deze bedrijven?

Maak een financieel plan

Niet alleen het zoeken naar klanten is belangrijk. Een stapje terug doen is veel belangrijker. Waar ga je de eerste financiering vandaan halen? Heb je aandeelhouders, een lening bij de bank, een groot eigen vermogen? Zonder financiering is de opzet van het bedrijf simpelweg niet mogelijk.

Bepaal de geschikte locatie

Waar is het bedrijf goed op zijn plek? Is het nodig om een groot kantoorpand te huren, of is een kantoor huren helemaal niet nodig? Is het mogelijk om alle werkzaamheden vanuit huis te verrichten? Bepaal de geschikte locatie voor het bedrijf. Langs een drukke weg, of meer in het buitengebied van de randstad? Waar is het bedrijf op zijn plek en waar zien de klanten het bedrijf graag gevestigd?

Promotie en opstart

Als het bedrijf eenmaal op papier in orde is en van de grond komt, hoe zorg je er dan voor dat de bekendheid ook verworven wordt? Ga je een grootschalige promotiecampagne in zetten, of is het vanzelfsprekend en is het niet nodig om geld te spenderen aan de promotie?

Doelstellingen

En als laatst, maar ook zeker niet onbelangrijk… Stel doelstellingen voor het bedrijf. Wat wil je na een jaar bereikt hebben? En hoe zie je het bedrijf over 10 jaar? Hoe groot wil je worden, of hoe klein wil je blijven?

Kortom, genoeg om over na te denken. Dit is een kleine greep uit vele afwegingen die gemaakt dienen te worden bij het opstarten van een bedrijf. Succes!