Tips voor tijdens je sollicitatie?

Tips voor tijdens je sollicitatie?

Je bent op zoek naar een uitdagende baan, maar hoe kom je daar nou precies aan? Hoe werkt een sollicitatieproces en waar moet je op letten? Je zoektocht start vaak online bij een populair uitzendbureau of je gaat zelfstandig op zoek naar openstaande vacatures. Je ziet toevallig een vacature voorbij komen op werkenbijseris.nl en besluit erop te reageren. Je stuurt een e-mail en het sollicitatieproces is begonnen.

Algemene documentatie

In het beginstadia van een sollicitatieproces worden vaak documenten zoals je cv en een motivatiebrief opgevraagd. Het is belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden, hou het wel reëel. Maak geen beloftes die je niet waar kunt maken, anders zou je proefperiode eerder voorbij kunnen zijn dan je zou denken.

Accepteer altijd wat te drinken

Een van de beste tips die wij ooit hebben gehad is het altijd te accepteren van een drankje. Als je de keuze hebt is thee het beste wat je kunt kiezen. Thee heeft namelijk een lange tijd nodig om af te koelen, de kans is nu groter dat het gesprek langer duurt. 

Doe onderzoek naar het bedrijf

Voorafgaand van je sollicitatiegesprek doe je onderzoek naar het bedrijf waar je wilt gaan werken. Bekijk hun sociale media pagina’s, recente projecten en doelen voor de toekomst. Zo heb jij altijd een antwoord op de vraag: “Waarom vind jij jezelf bij ons bedrijf passen?” of “Wat vind je eigenlijk leuker aan dit bedrijf dan een van onze concurrenten?”. 

Wanneer je niet meteen een antwoord klaar hebt op een vraag, antwoord dan niet met: “Uhm..” of “Ehh…”. Het is beter om in dit geval een moment stil te zijn, na te denken en dan  te komen met een juist antwoord.

Kom niet op tijd, kom te vroeg

Zorg dat je vijftien minuutjes te vroeg bent op je afspraak. Dit laat zien dat je deze afspraak écht niet wilde missen. Vraag netjes aan de assistente of een medewerker waar je even kunt wachten aangezien je iets te vroeg bent. Wacht rustig af tot je opgeroepen wordt voor het gesprek.