Tips voor het kiezen van een goede boekhouder of accountant

Tips voor het kiezen van een goede boekhouder of accountant

Ondernemers kunnen zich zo nu en dan afvragen of ze bij de juiste dienstverlener zitten. Dit kan ook zo zijn bij de boekhouder of accountant. Wellicht is je organisatie inmiddels zodanig gegroeid dat je jouw organisatie ook bij een groter accountantskantoor wilt aansluiten. We geven in dit artikel een aantal tips bij het kiezen van de juiste accountant.

Boekhouding blijft altijd de eigen verantwoordelijkheid

De financiĆ«le administratie die opgebouwd wordt is altijd het eigendom van het bedrijf. Hierbij kunnen natuurlijk altijd adviezen worden gegeven, maar deze zijn verder niet bindend. Op het moment dat je daar niet aan houdt en het loopt mis blijf je hier altijd zelf als bedrijf voor verantwoordelijk. Daarnaast zal de accountant natuurlijk altijd een eigen dossier opmaken. Dit zal uiteindelijk ook voor jezelf de boel vereenvoudigen. Mocht je overstappen naar een ander of groter accountantskantoor zoals Doomen & Quist dan kun je vragen om dit te dossier over te laten dragen. 

Wat verwacht je jouw boekhouder of accountant

Alvorens je in gesprek gaat met een boekhouder of accountant is het belangrijk van tevoren eerst een wensenlijstje te maken. Dit kan gaan over zaken waar je advies in wilt hebben, op welke manier je kan toegang houd tot je administratie en of je alles wilt gaan uitbesteden of juist ervoor kiest om ook een gedeelte intern te houden. Als de accountant hier allemaal aan voldoet zal ook het prijskaartje vervolgens een belangrijk rol spelen. Een goede accountant kost nu eenmaal geld alleen het moet natuurlijk voor jou als ondernemer wel betaalbaar blijven. 

Groot of klein accountantskantoor? 

Kies je voor een groot accountantskantoor of juist voor een kantoor in de buurt die wat kleiner is? De wat kleinere accountantskantoren zullen vaak ook wat lagere prijzen hanteren. Wellicht zijn er ook echt maar een paar mensen werkzaam. Alleen je hebt niet direct de garantie dat ze hierbij echt over alle kennis beschikken. Laat je daarom ook niet altijd verblinden door de grootte van het kantoor, maar kies voor de expertise.