Gehoorbeschadiging op de werkvloer

Gehoorbeschadiging op de werkvloer

Gehoorbeschadiging op de werkvloer is erg lastig. Je begrijpt vaak niet wat ze zeggen en je zondert je af van de rest, waardoor je je buitengesloten voelt. Gehoorschade is dus geen pretje, daarom is het belangrijk dat je dit zoveel mogelijk probeert te voorkomen, maar hoe doe je dat het best?

Vermijd indien mogelijk de blootstelling aan harde geluiden 

Dat kan je doen door oordoppen te dragen op het werk, als je er op het werk vaak in aanraking mee komt. Je werkgever is zelfs verplicht om je van oordoppen te voorzien of om andere maatregelen voor het lawaai te voorzien, en dit vanaf het lawaai luider dan 80 decibel is. Hoe bepaal je hoe hard het geluid is? Als je je collega’s niet kunt verstaan op een afstand van één meter, dan is de kans groot dat het geluid harder dan 80 decibel. Je kunt tegenwoordig het geluid zelf meten met een app, zoals de SafeNoise (voor iOS) of deciBel(voor Android). 

 Vermijd ook te lange blootstelling aan geluiden 

Als je op je werk niet zo vaak geconfronteerd wordt met allerlei luide prikkels, maar wel in of dicht bij een stad of andere luide omgeving werkt, dan kan dit ook schade aan je gehoor brengen. In een stad zijn er namelijk veel verschillende geluiden, deze geluiden zijn vaak niet luid genoeg om echt schade aan te richten, maar wanneer je te lang blootgesteld wordt aan deze geluiden kunnen ze ook schadelijk zijn. Zorg ervoor dat je dus snel genoeg pauze neemt van al deze invloeden en je je oren dus tijdig laat bekomen. 

 Vermijd de bron van het geluid 

De beste manier om gehoorschade tegen te gaan is door niet te dicht bij de bron van het geluid te gaan staan. Op je werk heb je natuurlijk niet altijd die keuze, maar indien het mogelijk is blijf je het best op enkele meters afstand van de geluidsbron. 

 Je gehoor is beschadigd, wat nu? 

Als je de indruk hebt dat je minder goed hoort dan ervoor of als je plots problemen ondervindt om je collega’s of je baas te verstaan. Dan is het geen slecht idee om je gehoor eens te laten testen. Dat kan je laten doen door een audioloog of eenvoudig en snel met een online gehoortest