Jouw wetenschappelijke werkplek

Jouw wetenschappelijke werkplek

De wetenschap, in sommige disciplines, kan niet zonder een laboratorium en laboranten. Als wetenschappelijk student heb je vast wel eens overwogen om te gaan werken in zo’n laboratorium. Niet alleen mooi om tijdens studie, geld bij te verdienen, maar ook om jouw wetenschappelijke kennis en vaardigheden te versterken. Denk bijvoorbeeld aan het testen van zonnepanelen met de Afm-Ir techniek om de juiste chemische samenstelling vast te stellen. Maar wat kun je nog meer met een carrière als laborant? In dit blog zetten wij enkele dingen voor je op een rijtje.  

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek

Vind je het tijdens je studie helemaal niet erg om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren? Dan kun je overwegen om na je studie als wetenschappelijkonderzoeker aan de slag te gaan, bijvoorbeeld als laborant. Hiervoor kun je terecht bij verschillende laboratoriums, zoals een scheikundig, natuurkundig of biologisch laboratorium. Op deze manier blijf je ook na je studie bij dragen aan de wetenschap, wat natuurlijk belangrijk is. Wanneer jouw studie aansluit op het werken in een natuurkundig laboratorium ben je vooral bezig met nabootsen van een realiteit in een geïsoleerde omgeving of juist met het creëren van unieke omstandigheden. Ga je werken in een scheikundig laboratorium dan ben je vooral bezig met het onderzoeken van gevaarlijke stoffen en chemicaliën in een gecontroleerde omgeving. In een biologisch laboratorium ga je met levende organisme, zoals dieren, planten of virussen werken en bijvoorbeeld onderzoeken hoe je een bepaalde ziekte kunt genezen. Tot slot kun je ook terecht bij een klinisch-chemische laboratorium. Hier worden vooral biochemische processen onderzoek en bevinden zich altijd in ziekenhuizen.

Het uitvoeren van toegepast onderzoek

Het uitvoeren van onderzoek, zoals hierboven beschreven, is meer wetenschappelijk toegespitst. Maar je kunt ook kiezen om te gaan werken in een laboratorium waarbij het onderzoek meer toegepast is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kwaliteitslaboratoria die door veel bedrijven wordt ingezet, bijvoorbeeld door voedingsmiddelenproducten. In dit soort laboratoria worden producten bijvoorbeeld onderworpen aan strenge veiligheidscontroles, zoals de zuiverheid of de kwaliteit van het product. Maar niet alleen het product zelf, ook verpakkingen of hulpgoederen zoals flessen, naalden en spuiten worden in deze laboratoria uitvoerig gecontroleerd. Op zoek naar meer spanning op de werkvloer? Dan kun je het overwegen om te gaan werken in een forensisch laboratorium. In dit soort laboratorium werk je mee aan het oplossen van misdrijven aan de hand van verzamelde sporen van bijvoorbeeld het plaats delict. Het bekendste onderzoek dat in een forensisch laboratorium wordt uitgevoerd is waarschijnlijk het DNA-onderzoek, om bijvoorbeeld een dader of slachtoffer te identificeren. Ook zijn er bouwfysische laboratoria, waar jij je als bouwkundig student waarschijnlijk helemaal thuis voelt. In dit soort laboratoria test je bijvoorbeeld de constructie van een gebouw in verschillende weersomstandigheden. Tot slot hebben klinisch-chemische laboratoria, zoals eerder benoemd, vaak ook de beschikking over medisch microbiologische, farmaceutische toxicologische en pathologische labs waar je aan de slag kunt.

Het uitvoeren van interdisciplinair onderzoek 

Wil je helemaal niet kiezen tussen wetenschappelijk en toegepast onderzoek? Dan kun je ook gaan werken in een interdisciplinair laboratorium. Hier komen doorgaans alle disciplines bij elkaar samen. Vooral bèta studenten, zoals van de studies Biomedische wetenschappen, Life science, Natuurkunde, Molecular science, biologie en nog vele andere, zullen tijdens studie kennismaken met verschillende laboratoria. Bovendien kunnen studenten van technische studies ook bij laboratoria terecht. Vaak ontwerpen en ontwikkelen zij materialen of machines, onder gecontroleerde omstandigheden, voor bovengenoemde laboratoria. Maar zij kunnen ook onderzoek doen naar de chemische structuur van bijvoorbeeld zonnepanelen op nanoniveau met de zogeheten Afm-Ir techniek.