Hydraulisch gereedschap: Waar worden ze toegepast?

Hydraulisch gereedschap: Waar worden ze toegepast?

Hydraulische gereedschap zijn vloeistof aangedreven instrumenten. Dit betekent dat het gereedschap onder druk wordt gezet door een vloeistof, om bijvoorbeeld met hydraulic cutter door metaal heen te knippen. Hydraulisch gereedschap wordt gebruikt binnen een scala van bedrijfstakken variërend van mechanische werkplaatsen, industrieën tot noodreddingen door bijvoorbeeld de brandweer. 

Hydraulische gereedschap kan door vele mensen worden gebruikt, maar veel mensen weten niet waarvoor je het gereedschap kan gebruiken. In dit blog gaan we dan ook in op de toepassingen van hydraulisch gereedschap en binnen welke sectoren. 

Wat zijn hydraulische systemen

Hydraulische systemen worden gebruikt voor de controle, opwekking en overdracht van energie door middel van vloeistoffen onder druk. Hierdoor bieden deze systemen ook de eigenschappen van hoge precisie, sterkte en snelheid. Een hydraulisch systeem bestaat meestal uit de volgende onderdelen: 

 • Beweegbare zuiger verbonden met de uitgaande as in een gesloten cilinder;
 • Opslagtank;
 • Hydraulische filters;
 • Elektrische pomp;
 • Drukregelaar;
 • Regelventiel;
 • Gesloten leidingen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is hydraulische gereedschap geen pneumatisch gereedschap. Pneumatisch gereedschap gebruikt in plaats van vloeistof, luchtdruk om een handeling uit te voeren. Dit type gereedschap maken gebruik van compressoren die de buitenlucht opvangen en deze door middel van druk omzetten in energie. 

De vijf industrieën waar hydraulische systemen worden ingezet

Hydraulische systemen worden voornamelijk gebruikt voor de nauwkeurige beheersing van hogere krachten en kan in vijf rubrieken worden ingedeeld:

 1. Algemene industrie en bouw: Kunststofverwerkende machines, staalproductie en primaire metaalwinningstoepassingen, geautomatiseerde productielijnen, machinebouw, papierindustrie, verladers, enz.;
 2. Mobiele hydrauliek: Trekkers, irrigatiesystemen, grondverzetapparatuur, materiaalverwerkingsapparatuur, bedrijfsvoertuigen, tunnelboorapparatuur, spoorwegapparatuur, enz..; 
 3. Lucht- en ruimtevaartapparatuur: Roerbesturing, landingsgestel, remmen, stuur- en transmissiesystemen, enz..;
 4. Auto’s en vrachtwagen; Remmen, schokdempers, stuursysteem, windbeschermer, lift en reiniging, enz.;
 5. Maritieme toepassingen; Kranen, sleepboten, lieren, baggerschepen, hijs- en hefwerktuigen, enz. 

Hydraulisch gereedschap: Waar wordt het gebruikt? 

Hydraulisch gereedschap heeft meerdere functies. Ze worden gekenmerkt door de bediening van het gereedschap en door de bruikbaarheid ervan. Door het hoge vermogen van dit gereedschap worden ze vaak gebruik in de civiele bouw, de auto-industrie, bij reddingsoperaties, de mijnbouw als ook in de maritieme industrie. Het zijn handwerktuigen voor hydrauliek, energie, redding en persen; Alles hangt af van de functie en de werking van het gereedschap. Op de markt zijn meer dan 200 modellen te verkrijgen, waaronder bijvoorbeeld een hydraulic cutter, die door de brandweer wordt ingezet om iemand uit een autowrak te knippen. Maar er zijn ook hydraulische waterpompen, boren, slagschakelaar, boomknippers, slijpmachines en nog veel meer.