Redenen om een fiscaal adviseur in te schakelen

Ben jij een ondernemer? Dan hou jij je waarschijnlijk het liefste bezig met je bedrijf en met het overtreffen van de verwachtingen van de klant. Maar er zijn ook een aantal verplichtingen waar je aan moet voldoen, zoals fiscale verplichtingen. Keer op keer moet de belastingaangifte weer worden ingediend en dit is niet het meest favoriete klusje van de meeste ondernemers. Maar als ondernemer heb je niet alleen fiscale verplichtingen, maar ook kansen. Zo kunnen er bijvoorbeeld bepaalde fiscale mogelijkheden zijn om de belastingdruk te verlagen. Heb je hulp nodig bij je fiscale aangiften of ben je benieuwd welke fiscale mogelijkheden je hebt? Dan kun je contact opnemen met een fiscaal adviseur zoals Doomen & Quist. In deze blog geven we je een aantal redenen om een fiscaal adviseur in te schakelen.

Fiscale aangiften

Als ondernemer zul je een hele hoop verschillende belastingen kennen. Zo krijgt iedere ondernemer te maken met de omzetbelasting, beter bekend als btw. Je betaalt belasting over je omzet. Elk jaar, elke maand of elk kwartaal doe je aangifte over je omzetbelasting. Als ondernemer bereken je de btw door aan je klanten. Je telt dan btw op bij het totaalbedrag van de goederen of diensten die je levert aan je klanten. Dit kan 21% zijn, maar ook 6%. Onder dit laatste tarief vallen bijvoorbeeld voedingsmiddelen.

Naast de aangifte omzetbelasting moet je ook inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betalen, afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming. Als je als nv of bv een deel van de winst uitkeert als dividend, krijg je ook te maken met dividendbelasting. Al deze soorten belastingen kunnen best ingewikkeld zijn, en het kan lastig zijn om alles correct in te vullen. Daarom kan het verstandig zijn om een financieel adviseur in te schakelen.

Bezwaar aantekenen

Ben je het niet eens met een beslissing van de Belastingdienst? Ook dan kan het fijn zijn om een fiscaal adviseur in te schakelen. Deze professionals weten namelijk hoe ze een bezwaar- of beroepschrift moeten opstellen.

Belastingcontroles

De Belastingdienst voert regelmatig belastingcontroles uit. Zo kan je inkomstenaangifte worden gecontroleerd, of je facturen kunnen worden nagelopen om de btw te checken. Een fiscaal adviseur kan je helpen bij het voorbereiden en begeleiden van belastingcontroles.

Fiscale mogelijkheden

Als ondernemer heb je niet alleen fiscale verplichtingen, maar er zijn ook mogelijkheden. Zo kan een fiscaal adviseur je adviseren over de fiscale mogelijkheden om je belastingdruk te verlagen. Je financiële situatie wordt in kaart gebracht waarna de mogelijkheden kunnen worden afgewogen.

Rechtsvormen

Wil je beginnen met een onderneming? Of wil je je rechtsvorm wijzigen? Neem dan contact op met een financieel adviseur. Elke rechtsvorm heeft namelijk weer voor- en nadelen wat betreft de fiscaliteit. Een fiscaal adviseur kan deze voor- en nadelen voor je op een rijtje zetten waardoor jij de juiste keuze maakt voor je onderneming.