Leren op je werkplek; dit zijn de voordelen

Leren op je werkplek; dit zijn de voordelen

Voor veel beroepen geldt dat deze beroepen alleen in de praktijk geleerd kunnen worden. Dit zijn beroepen waarbij je scenarios niet precies kunt uitschrijven en dat je niet alles uit een boekje kunt leren. Dat neemt niet weg dat je helemaal niet meer met je neus in de boeken hoeft, vaak werkt een combinatie van beide het beste. In dit artikel lees je meer over de voordelen van werkplekleren

Collega’s 

De werkplek is de plek waar theorie en praktijk samen komen. Op de werkplek ben je nooit uitgeleerd, je kunt altijd wel iets van iemand leren. Een groot voordeel is dan ook dat je vaak niet maar een docent hebt. Je hebt meestal meerdere collega’s en van iedere collega kun je wel iets leren. Er lopen in een bedrijf vaak mensen rond die al tientallen jaren werkzaam zijn voor het bedrijf, collega’s die het bedrijf dus van binnen en buiten precies kennen. En van wie kun je nou beter leren dan van iemand met zulke vakkennis. 

Voordeel voor het bedrijf

Ook het bedrijf levert het op de lange termijn grote voordelen op. Wanneer iemand van school komt en denkt dat hij of zij alles weet hebben zij het altijd mis. In de praktijk is het altijd anders. Daarom kun je een beroep beter in de praktijk leren. Anders ben je bezig met ‘’dubbel werk’’. Wanneer je iemand binnenkrijgt die alles nog moet leren, dan kun je in een lerende organisatie diegene precies bijbrengen wat diegene nodig heeft om het beroep succesvol uit te voeren. 

De leerling 

Ook komt het werkplekleren de leerling vaak ten goede. Het is namelijk zo dat een leerling zich gewaardeerd voelt wanneer hij werk mag uitoefenen in plaats van de hele dag plaats te nemen in de schoolbanken. En het mooiste is nog wel dat je tijdens het leren geld kunt verdienen ook.