Deze factoren dragen bij aan jouw werkplezier

Werkplezier is ontzettend belangrijk. Je moet immers 8 uur per dag en 5 dagen per week werken. Een baan die helemaal naar je zin is, is dus belangrijk voor je algehele geluk. Het is heel handig om te weten welke factoren nou bijdragen aan je werkplezier. Want als jij weet welke factoren hier van invloed op zijn, weet je meteen wat je hieraan zou kunnen doen. En ben je echt heel ontevreden met je baan? Dan is het misschien verstandiger om een nieuwe baan te zoeken. Een uitzendbureau kan je hierbij helpen. Een uitzendbureau gespecialiseerd in de bouw is Vakmasters Goes.

Beloning en arbeidsvoorwaarden

Beloning en arbeidsvoorwaarden zijn belangrijke factoren die bijdragen aan het werkplezier. Als de voorwaarden goed zijn en je krijgt genoeg betaald voor het werk wat je levert, levert dit plezier op. Als je juist bijvoorbeeld het gevoel hebt te worden uitgebuit, kan dit het werkplezier flink verlagen.

Vrijheid over keuzes

Daarnaast is vrijheid over bepaalde keuzes een belangrijke factor die bijdraagt aan het werkplezier. Kun je zelf bepalen hoe je je werkdag invult? En kun je zelf je loopbaan vormgeven? Ook als je de keuze hebt om je verder te ontwikkelen, draagt dat bij aan je werkplezier. 

Fijne collega’s en organisatie

Gezellige collega’s kunnen ervoor zorgen dat je werkdag een heel stuk leuker wordt. Het is dan ook niet gek dan collega’s een belangrijke rol spelen in je werkplezier. Heb je collega’s met wie je je verbonden voelt? Dan zal dit een positief effect hebben op je werkplezier. Ook de verbinding met de organisatie heeft datzelfde effect. Als je jouw eigen normen en waarden kunt herkennen in die van je werkgever, zorgt dit ook voor verbinding.

Groeien in de toekomst

Ook de mogelijkheid om door te groeien draagt bij aan het werkplezier. Mensen zetten graag hun talenten in en willen graag inhoudelijk kunnen groeien en ontwikkelen. Ze willen zich zeker voelen van hun baan, maar ook hogerop kunnen komen. Vraag jezelf daarom eens af of je in de organisatie genoeg mogelijkheid hebt om je op professioneel en persoonlijk vlak te ontwikkelen. Word je aangemoedigd om dat te doen? En is er bijvoorbeeld een opleidingsbudget beschikbaar of permanente opleiding? Deze zaken kunnen allemaal bijdragen aan je werkplezier.

Afwisseling en uitdaging

Afwisseling en uitdaging zijn belangrijke factoren om met plezier naar je werk te gaan. Als je elke dag precies dezelfde taken uitvoert, is daar weinig lol aan. Je raakt je focus kwijt en verliest je concentratie. En dat is natuurlijk heel vervelend! Afwisselende taken zorgen er juist voor dat je lekker bij de les blijft en plezier houdt in je werk. Wel moet je ervoor oppassen dat je niet té veel verschillende taken moet uitvoeren, want dat kan juist alleen maar negatief werken. Hetzelfde geldt voor uitdaging in je werk. Je moet voldoende uitdaging hebben, omdat werken onder je niveau je vaak energie kost. Maar als het werk eigenlijk té uitdagend is en je het maar amper kunt, werkt dat ook niet positief voor je werkplezier. Precies de juiste uitdaging zal dus bijdragen aan meer werkplezier.