Kiezen voor een traineeship? Dit is waarom

Kiezen voor een traineeship? Dit is waarom

Ben je op zoek naar nieuwe carrièrekansen? Soms is het goed om aan iets heel nieuws te beginnen. Alleen is voor veel banen jaren aan ervaring nodig. Dit is ervaring die je vaak niet hebt, zeker niet als je net afgestudeerd bent. Om jezelf toch te kunnen onderscheiden tussen andere professionals kan je kiezen voor een traineeship. Volg je bijvoorbeeld een traineeship gemeente, kan het in de toekomst voor veel meer banen zorgen. Maar waarom is het dan zo aantrekkelijk om dit te doen? En waarom kies je hiervoor in plaats van voor een nieuwe studie of solliciteren naar nieuwe functies?

Gerichter ontwikkelen binnen de arbeidsmarkt

Een traineeship bij de gemeente of een ander bedrijf zorgt ervoor dat je jouw kennis en vaardigheden kan vergroten. Er is een speciaal ontwikkelingsprogramma ontwikkeld dat jou hierbij kan helpen. Ieder traineeship dat je volgt, is speciaal gemaakt voor de sector of het bedrijf waar je gaat werken. Hierdoor weet je al beter wat jou te wachten staat en kan je voorkomen dat je geen baanmogelijkheden hebt. De begeleiding die je hierbij krijgt, maakt het mogelijk om nog meer te weten te komen over het werk dat je uiteindelijk uit gaat voeren.

Blootstellen aan meerdere functies

Tijdens een traineeship richt je je niet op een bepaalde functie binnen het bedrijf. In plaats daarvan biedt het programma de mogelijkheid om meerdere afdelingen en functies te onderzoeken, zodat je weet wat beter bij je past. Je krijgt hierdoor ook veel meer ervaring dan wanneer je bijvoorbeeld eerst een studie volgt. Je ontdekt waar jouw sterke punten liggen en hebt een breder perspectief op het bedrijfsleven. Wanneer je proeft aan alles ontwikkel je ook meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Dit is cruciaal in de steeds weer veranderende professionele werkomgeving.

Sneller doorgroeien binnen jouw loopbaan

Een ander groot voordeel dat je krijgt als trainee bij een bedrijf als de gemeente is dat je een snellere loopbaangroei kan verwachten. Je geeft jouw carrière namelijk een vliegende start, doordat je te maken hebt met intensieve trainingen, praktische ervaring en een goede begeleiding. Je kan veel sneller doorgroeien binnen de functie waar je begint. Doordat je de ervaring al hebt, kan je sneller promotiekansen krijgen en extra verantwoordelijkheden krijgen. Je hoeft dus niet meer lang in een instapniveau te blijven als het niet nodig is. En uiteraard maak je ook een persoonlijke groei door, doordat je leert omgaan met uitdagende situaties.

Een uitgebreid netwerk tot je beschikking

Door het volgen van een traineeship kan je ook jouw netwerk aanzienlijk uitbreiden. Je kan waardevolle contacten leggen binnen de branche, doordat je te maken krijgt met een groot aantal professionals. Dit helpt je niet alleen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden op dit moment, maar ook voor de toekomst. De connecties kunnen immers ook weer nieuwe deuren openen en jouw carrière een flinke boost geven. Ook heb je toegang tot een groot aantal bronnen, die normaal gesproken onbereikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld geavanceerde technologieën, gedegen onderzoeken en experts.