Zo houd je jouw bibliotheek efficiënt

Zo houd je jouw bibliotheek efficiënt

Als echte boekenliefhebber ben je ongetwijfeld voortdurend in een bibliotheek te vinden. Het is dan tijd om een eigen bibliotheek te starten, zodat je andere mensen enthousiast kan maken over het lezen van literatuur. Alleen is het inrichten en bijhouden van een bibliotheek niet altijd even eenvoudig. Voordat je het weet, zit er geen structuur meer in en loop je tegen problemen aan. Het is daarom van belang dat je naar goede bibliotheek oplossingen kijkt. Maar hoe kan je dan efficiëntie aanbrengen in deze ruimte? Onderstaande informatie helpt jou hiermee op weg.

Meerdere categorieën goed onderverdelen

Bij het indelen van een bibliotheek is het van belang dat je de boeken opdeelt in verschillende categorieën. Deze zorgen er namelijk voor dat je de boeken snel kan vinden en geven een gevoel van orde. Iedereen die in jouw bibliotheek komt, heeft direct een gevoel van rust. Je kan bij de categorieën denken aan fictie, non-fictie, geschiedenis en romantiek. Bij iedere categorie is het ook mogelijk om een soort chillplekken te maken. Een comfortabele stoel zorgt namelijk voor een extra welkom gevoel en bezoekers kunnen even ontdekken of de boeken bij hen passen. Deze plekken kunnen dus gelijk weer een andere sfeer met zich meebrengen.

De juiste meubelstukken aanschaffen

Goede meubelstukken zijn benodigd om alle boeken te kunnen ordenen. De juiste kasten vinden is cruciaal. Kijk hiervoor naar meubelstukken die een rustige uitstraling met zich meebrengen en vergeet ook niet om een algehele stijl aan te houden. Ga je voor landelijk, klassiek of toch modern? Alles is mogelijk en door de kasten op elkaar aan te laten sluiten voorkom je dat er geen geordend gevoel is. Kijk tevens naar meubelstukken die eenvoudig schoon te maken zijn. Je wilt immers niet dat je voor langere tijd bezig bent met de schoonmaakwerkzaamheden.

Ga voor een digitale ordening

Om ervoor te zorgen dat mensen niet voortdurend zoeken naar boeken die zijn uitgeleend of te voorkomen dat je zelf niet weet waar een boek is, kan je ook naar digitale oplossingen kijken om alles te ordenen. Denk bijvoorbeeld aan een beveiligingssysteem in de labels, welke in direct contact staat met het systeem. Zodra een boek is uitgeleend, staat dit in het systeem vermeld en kan het ook op de website komen te staan. Mensen komen op deze manier niet voor niets naar de bibliotheek voor hun favoriet. Ook helpt het jou weer om de boeken op de juiste plek terug te zetten als iemand deze ingeleverd heeft.

De verlichting onder de loep nemen

Als laatste is het verstandig om naar de verlichting in een bibliotheek te kijken. Niemand houdt ervan om in hard licht rond te lopen. Zeker niet als de magie van literatuur behouden moet blijven. Speel daarom met de verlichting, ga voor warme tinten en voorkom dat jouw klanten weglopen. De romantiek blijft behouden. Je kan er ook altijd voor kiezen om enkele wandlampen te monteren. Deze brengen ook weer een geheel andere sfeer met zich mee in de ruimte.