Hoe vind je een passende baan?

Hoe vind je een passende baan?

Meestal weet je niet waar je moet beginnen om een passende baan te vinden. Er is namelijk een grote hoeveelheid aan vacatures. Ook weet je zelf nog niet eens wat je leuk vindt en bij je past. Je moet namelijk rekening houden met je persoonlijkheid en competenties. Daarnaast moet je je huidige situatie loslaten zodat je gefocust bent op het vinden van je nieuwe passende baan. 

Jezelf leren kennen

Als eerste moet je jezelf leren kennen. Dat kan je doen door bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest af te leggen. Ook moet je je eigenschappen beschrijven en weten welke dingen je wel en niet leuk vindt. Verder moet je je talenten kennen en benoemen. Met deze dingen schets je een beeld van jezelf. Met dit beeld kijk je welke dingen er bij jou passen en zie je waar je goed in bent. 

Verdere wensen

Naast je persoonlijkheid houd je ook rekening met andere dingen. Het is natuurlijk van belang om te weten wat voor baan precies zoekt. Je kijkt dan naar welke ervaringen je hebt opgedaan en waar je goed in bent. Je kan dan bijvoorbeeld aan mensen vragen wat zij vinden. Hun bekijken het vanuit een ander standpunt. Zo weet je sneller waar je aan toe bent. 

Uitzendbureau of vaste werkgever?

Daarnaast kan je kiezen of je voor een uitzendbureau wilt werken of een vaste werkgever. Het brengt beide voor- en nadelen met zich mee. Zo verdien je meer met een uitzendbureau maar heb je wel een onregelmatige planning. Bij een vaste baan heb je meer regelmaat maar kan je niet altijd volgens de gewenste beschikbaarheid werken. Voorbeeld van een uitzendbureau is Vakmasters hun bieden banen aan in de bouw en techniek sector. Maar natuurlijk zijn er veel meer uitzendbureaus. Het is aan jezelf om te kijken of je beter bij een uitzendbureau of een vaste werkgever past. 

Baan zoeken

Als je eenmaal je wensen op een rijtje hebt gezet, is het tijd om een baan te zoeken. Daarbij kan je gebruik maken van je netwerk. Mensen die jou kennen, weten wat je kunt. Je kunt meestal meerdere bronnen gebruiken om de geschikte baan te vinden. Zoals internet, een banenbeurs en zelfs de krant. Met deze tips slaag je er met succes in om de perfecte baan te vinden.