Als beginnende ZZP’er zonder vast contract een huis kopen

Als beginnende ZZP’er zonder vast contract een huis kopen

Een huis of appartement kopen zonder vast contract bij een werkgever lijkt voor de meeste mensen een onbegonnen zaak. Toch zijn er vandaag de dag aardig wat mogelijkheden om jouw droomwoning te bemachtigen zonder dat je de vastigheid bezit die vroeger wel nodig was. Sterker nog, momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheid om als ZZP’er een huis aan te schaffen mét NHG. Niet slecht, maar wat houdt dat precies in?

De huizenmarkt rondom Amsterdam

Amsterdam is van oudsher een stad dat vele mogelijkheden bood. Door de kanalen bood zij de mogelijkheid voor handel en door haar vrije en open karakter bood zij een veiligheids haven voor allerlei culturen en mensen. Amsterdam werd een uniek plaatsje, dat bekendheid verwierf over de hele wereld. Uiteraard had en heeft dit een uitwerking op de huizenmarkt: een koopwoning is lastig aan te komen en de huren stijgen jaar na jaar.

Zelfstandig werkenden

Zeker voor mensen die voor zichzelf werken, de zogenaamde ZZP’ers, is het altijd lastig geweest om aan een huis te komen. De onregelmatigheid van je inkomsten waren een te groot risico voor de banken. Daar lijkt nu verandering in te komen en met goed recht. Niet alleen werken tegenwoordig steeds meer mensen voor zichzelf, dus negeerde de bank een grote doelgroep, maar ook is er een stijgende lijn in zowat alle huizen in de buurt van de hoofdstad, wat het risico op verlies bij een eventuele executieverkoop van de bank erg klein is. En als je dan iets had gevonden, moest je weer nieuwe documenten laten zien, wat het proces weer langer maakte en ook nog een de kans op afwijzing met zich meebracht.

Wat verandert er?

Je kunt nu al een lening aangaan als je drie jaar positieve cijfers kan laten zien. Men wil hier aan toevoegen dat je ook met alleen een positieve marktscan een huis moet kunnen kopen. Een marktscan is het toekomstperspectief dat jouw onderneming biedt. Dit rapport wordt opgesteld door derden. Dit verandert drastisch het huidige beleid en geeft de ZZP’er plotseling net zoveel kans op een mooie woning als een werknemer. Daar bovenop wil men dat deze aankopen worden ondersteund door NHG, de Nationale Hypotheek Garantie. 

Momenteel wordt er nog geëxperimenteerd met dit beleid, maar er wordt al gemeld dat als de mogelijkheden worden gestart met de Nationale Hypotheekgarantie, er geen weg meer terug is. En dat is goed nieuws voor iedere ZZP’er in Nederland.