Hoe kies je de perfecte mbo opleiding?

Hoe kies je de perfecte mbo opleiding?

Voordat je je diploma gaat halen moet je een vervolgopleiding gaan kiezen. Naar aanleiding van je gekozen pakket vallen er al een aantal opleidingen af. Vervolgens kun je studiekeuze testen doen en open dagen bezoeken. Je moet natuurlijk wel zeker weten dat het de juiste opleiding is. Het is namelijk zonde van je tijd en geld als je een verkeerde keuze maakt.

Studiekeuzetest

Als je eenmaal begint met zoeken kun je als eerste een studiekeuzetest afleggen. De test geeft jou het idee in welke richting je moet beginnen met zoeken. Met een studiekeuzetest worden jouw ideeën en persoonlijkheid getest om te kijken wat er bij jouw past. Verder moeten ze ook kijken naar jouw interesses. Je wilt natuurlijk geen studie doen die je niet leuk vindt.

Open dag bezoeken

Er worden veel open dagen georganiseerd. Een open dag is er om je een gevoel te geven over de school en opleiding. De school stelt zich open voor de toekomstige leerlingen en zorgt ervoor dat iedereen zich gelijk thuis gaat voelen. Naast de opleiding die jou heeft overgehaald om de school te bezoeken kan je je ook gaan oriënteren bij andere opleidingen. Zo vind je misschien iets wat je niet in gedachten had maar wel bij jou blijkt te passen. 

Proefstuderen

Als de open dag je heeft overtuigd dan kan je je gaan aanmelden om te gaan proefstuderen. Tijdens een proefstudeerdag krijg je een dieper inzicht in de opleiding en de sfeer erom heen. Je ziet wat voor soort mensen er op de opleiding zitten en je kunt dus jezelf inbeelden of jij daar ook bij past. Verder maak je kennis met de verschillende docenten en hun manier van lesgeven. Daarnaast kan je kijken of je de lesstof begrijpt en de methodes snapt. Zo krijg je een goed beeld van je opleiding.

Kans op werk

Als je nog steeds niet weet wat je wilt of waar je aan toe bent, dan kan je ook kijken naar opleiding met de meeste kans op werk. Als je er naar kijkt weet je of je na je opleiding gelijk aan de slag kunt. Vaak is de kans met bouwopleidingen heel hoog bijvoorbeeld met een opleiding tot timmerman. Want het is natuurlijk handig om na je opleiding gelijk de financiële zekerheid te hebben.