Een aantal tips om de juiste opleiding te kiezen

Een aantal tips om de juiste opleiding te kiezen

De keuze aan HBO-opleidingen is enorm. International business, Creative business, marketing, verpleegkunde, bouwkunde of toch iets anders? Het grote scala aan opleidingen maakt de keuze niet makkelijk. Het is dan ook niet vreemd dat een groot deel van de eerstejaars studenten stopt met zijn of haar opleiding. Als je gaat beginnen met een opleiding, wil je natuurlijk de juiste opleiding kiezen en niet switchen? Maar hoe doe je dat? In deze blog geven we je handige tips mee die je studiekeuze een stuk makkelijker gaan maken!

Wie ben je?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wat je leuk vindt om te doen, waar je talenten liggen en wat je belangrijk vindt. Een van de manieren om dit te doen is door op te schrijven welke vakken je leuk vindt en welke vakken je goed liggen. Ook kun je opschrijven welke complimenten je van anderen krijgt over je talenten en hoe je leert. Je kunt er ook over praten met mensen in je omgeving zoals je ouders, familie of decaan. Je kunt het beste een studiekeuze maken door met anderen te praten, want soms kom je dan tot nieuwe inzichten.

Volg een studie waar je zelf achter staat

Je volgt een studie zodat je daarna een kickstart hebt met je carrière en betere kansen hebt. Door een studie te volgen leg je je toe tot een bepaald en specifiek vakgebied. Het is daarom ook erg belangrijk dat je een studie kiest waar je zelf enthousiast van wordt. Volg geen studie omdat je vrienden die studie gaan doen en doe ook geen studie omdat het moet van je ouders. Op lange termijn zul je namelijk erg ongelukkig worden als je niet iets doet waar je zelf gelukkig van wordt. Als je een studie gaat kiezen is het een goed idee om erover te praten met bekenden, want zij kunnen met je meedenken en je een advies geven. Maar uiteindelijk ben jij wel degene die de studie moet gaan doen en die er zijn carrière van moet maken.