Debiteurenbeheer outsourcen; dit zijn de mogelijkheden

Debiteurenbeheer outsourcen; dit zijn de mogelijkheden

Als je een succesvolle onderneming wilt hebben, is de debiteurenadministratie een van de belangrijke onderdelen. Als dit onderdeel niet op orde is loop je als het ware achter de feiten aan. Het kan namelijk voorkomen dat je met dubieuze debiteuren te maken hebt, waar je later pas achter komt met alle mogelijke gevolgen van dien. Een tekortkomende debiteurenadministratie kan in het ergste geval zelfs een faillissement veroorzaken. Dit kan ook een van de redenen zijn waarom ondernemingen ervoor kiezen om het debiteurenbeheer uit handen te geven aan een externe partij. Dit wordt ook wel outsourcing genoemd en hierdoor heb je niet langer omkijken naar je debiteuren.

Uitbesteden, waarom?

Als het debiteurenbeheer niet goed georganiseerd is, kost dat jouw onderneming geld. Als klanten de betalingen langer uitstellen wordt het risico des te groter dat ze uiteindelijk helemaal niet de factuur voldoen. En als gevolg hiervan komt de cashflow van het bedrijf in gevaar. Door het debiteurenbeheer volledig uit te besteden aan een factoringbedrijf kan je negatieve gevolgen voorkomen.

Je kunt het debiteurenbeheer ook uit handen geven als je met een andere situatie te maken hebt. Bijvoorbeeld het scenario waarbij je te weinig tijd of mankracht hebt om de debiteurenadministratie effici├źnt in te richten. Of je maakt je bijvoorbeeld zorgen om jouw liquiditeit en wilt hier graag zo snel mogelijk verbetering in zien. En als laatste kan het misschien zo zijn dat je het moeilijk vind om druk uit te oefenen op jouw debiteuren om de rekening tijdig te betalen.

Heb je twijfels over het uitbesteden?

Het kan voorkomen dat je als ondernemer twijfelt of het uitsteden van het debiteurenbeheer wel bij je past. Niet elke onderneming heeft hier hulp bij nodig en sommige ondernemers willen het gewoon graag intern houden. Enkele redenen van twijfel die vaak voorkomen: je hebt hier reeds personeel voor, het aantal debiteuren is laag, of jouw debiteuren betalen altijd keurig op tijd etc.

Het inschakelen van een factoringbedrijf draagt op een positieve manier bij aan jouw bedrijfsvoering. Het proces van factuur tot betaling hoef je zelf niet meer uit te voeren, maar kun je met een gerust hart overlaten aan het factoringbedrijf. Zeker als het groeien van de onderneming voor jou met stip op een staat. Daarnaast zorgt factoring ervoor dat je jouw facturen binnen 24 uur op de rekening hebt staan. Vervolgens wacht het factoringbedrijf de betalingstermijn af van jouw debiteur.

Factoring

Om gebruik te maken van factoring betaal je kosten. Deze kosten worden ook wel omschreven als de factorfee. De factorfee is een percentage dat is gebaseerd op jouw ingestuurde factuur. En is ook mede afhankelijk van de betalingstermijn, het bedrag en de kredietwaardigheid van jouw opdrachtgever. Als tegenprestatie zorgt het factoringbedrijf ervoor dat je binnen 24 uur over je factuurbedrag beschikt. Heb je de keuze welke facturen je wel of niet laat factoren en daarnaast worden zowel het debiteurenbeheer als het faillissementsrisico voor je uit handen genomen.