Beroepsgroepen

Beroepsgroepen

Beroepen zijn verdeeld in verschillende beroepsgroepen. Het bekijken van beroepsgroepen kan jou helpen bij het vinden van een geschikt beroep en misschien wel bij het vinden van een geschikte baan. Het is ook mogelijk om aan de hand van deze informatie op zoek te gaan naar een geschikte opleiding die aansluit bij jouw wensen. Er zijn veel verschillende soorten beroepsgroepen die op hun beurt weer als paraplu dienen voor verschillende banen. Onder de term beroepsgroep verstaan we een groep beroepen die verwant zijn aan elkaar of dicht bij elkaar liggen. Een beroepsgroep moet niet verward worden met een branche of sector.

Verschil tussen beroepsgroep en sector

Een beroepsgroep is dus, zoals gezegd, een groep beroepen die verwant zijn aan elkaar of bij elkaar in de buurt liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beroepen als verkoopmanager, IT-specialist, afdelingsmanager of secretaresse. Deze beroepen en dus ook beroepsgroepen, kunnen voorkomen in verschillende sectoren. Sectoren zijn ook verdeeld in verschillende groepen. Zo heb je bijvoorbeeld sectoren als industrie, zorg, vervoer, horeca en overheid. Deze termen verschillen dus wezenlijk van elkaar. Bij het vinden van een geschikte studie kun je dan ook naar beide zaken kijken. Vind je een beroepsgroep die bij je past, dan kun je werk zoeken in verschillende sectoren. Wil je in een bepaalde sector aan het werk, dan kun je verschillende banen zoeken in die bepaalde sector.

Verschillende beroepsgroepen

Als je op zoek gaat naar een baan, dan kun je dus kiezen uit verschillende beroepsgroepen. Deze groepen zijn onder andere verdeeld in accountancy & finance, administratief & secretarieel, beleid & organisatie, bouw, beveiliging & bewaking, creatief & design, facilitair, gezondheidszorg, human resource management, installatie & onderhoud, IT & software ontwikkeling, juridisch, klantenservice, kwaliteit & veiligheid, logistiek & transport, management, marketing, journalistiek, onderwijs & training, onderzoek & wetenschap, productie, projectmanagement, verkoop, sport, technisch en uiterlijke verzorging.