Aan de slag in de bouw: wat zijn je opties?

Aan de slag in de bouw: wat zijn je opties?

Werken in de bouw is een enerverende baan maar niet iedereen staat met een hamer in de handen. Elke dag is weer anders want elke locatie is weer anders. In de bouw is er veel veranderd ten opzichte van vroeger. Niet alleen zijn de bouwmaterialen en gereedschappen veranderd maar ook de manieren waarop wordt gewerkt.

Veiligheidsnormen, wetten en kleding hebben een grote invloed op de manier van werken, en met behulp van de vele goede hijs- en klimmaterialen is er een hoop veiligheid gecreƫerd. Werken in de bouw is net als overal hard werken, maar wanneer er weer een project goed is afgerond geeft het telkens weer een trots gevoel.

Verschillende beroepen in de bouw

Dakdekker, timmerman, stratenmaker, elektricien, beton specialist (je kunt hier denken aan beton- en balkon reparaties) loodgieter, kozijnen monteur, voorman, projectleider of glaszetter zijn maar enkele voorbeelden van beroepen die in de bouw werkzaam zijn. Ieder heeft zijn of haar functie en het is mogelijk om bij bedrijven cursussen te volgen om je marktpositie te verstevigen of om bijvoorbeeld te kunnen solliciteren op een andere functie.

Het opbouwen van ervaring is iets wat automatisch gebeurt waardoor het werken alleen maar gemakkelijker zal gaan. Om op bouwplaatsen aan het werk te mogen zijn er veiligheidsregels die in acht moeten worden genomen en ook daar zijn cursussen voor in het leven geroepen. Het continu jezelf kunnen ontwikkelen is natuurlijk een prachtig iets. Opklimmen van betontimmerman naar beton specialist of naar een functie als projectleider is zeker mogelijk wat het werken in de bouw daarom aantrekkelijk maakt.

Techniek in de bouw

Van het gieten van beton tot het openmaken van een blik verf, overal is techniek in de bouw te vinden. De complimenten van de nieuwe bewoners van een huis over een mooi geschilderde woonkamer zijn voor een schilder prettig om te mogen ontvangen. Maar er zijn maar weinig mensen die dat zullen zeggen over het toilet wat zo fijn doorspoelt, of dat het lichtknopje zo goed werkt. Op achterkanten van werkbussen en online zijn de nodige advertenties te vinden omdat er veel personeel voor in de bouw wordt gezocht. Iedere bouwer levert zijn of haar aandeel bij het bouwen van een object en ook al wordt er niet overal waardering voor uitgesproken, toch zijn al die verschillende bouwvakkers onmisbaar, van de planners tot en met de uitvoerders.

Op de hoogte blijven van meer nieuws en inspiratie rondom Industrie & Bouw?