Zen op je werk

Zen op je werk

Je leest er tegenwoordig steeds meer over: zen zijn, mindfulness en yoga. Mensen zijn steeds vaker bezig met bewuster leven. Het kan erg fijn om hier ook mee bezig te zijn op je werk. Op het werk heb je vaak drukke dagen die je erg veel stress kunnen bezorgen. Daarom hebben we wat tips voor je om ook op je werk meer zen te zijn. Of je nou werkt op kantoor, op een flexplek of thuis, je kunt deze tips overal toepassen.

Mediteren


Mediteren is helemaal hot. En dit is niet zomaar. Meditatie helpt je om volledig tot rust te komen en om je gedachten volledig te verzetten. We begrijpen dat het lastig is om dit zelf te doen, zeker op je werk. Daarom is het een idee om een app op je telefoon te zetten die je in de pauzes helpt met mediteren. Er zijn apps die erop zijn gericht om je te laten ontspannen en die je door een meditatiesessie heen praten. Je kunt zelf de duur van je meditatie bepalen. Kies bijvoorbeeld voor een meditatiebreak van 2,5, 10 of 15 minuten. Langer is natuurlijk ook mogelijk. Je zal zien dat je er na een korte meditatiepauze weer met frisse moed tegenaan kan op je werk. 

Beweging


Als je op kantoor zit en de hele dag op een stoel achter je computer zit, is het goed om tussendoor wat te bewegen. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van rug- en nekklachten. Probeer daarom tussendoor wat te bewegen. Hier zijn speciale oefeningen voor. Zoek op Google naar oefeningen voor op kantoor. Dit is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je mind. Zo kun je tussen de drukte door je hoofd even leegmaken. Doe je aan yoga, dan is het een idee om in je pauzes korte yogaoefeningen te doen.

Lach en blijf positief


Lachen is enorm belangrijk. Het is echt waar: als je lacht, word je vanzelf vrolijker. Mensen zijn er niet op ingesteld om vaak te lachen en zijn vaak erg negatief. Dit komt omdat onze hersenen drie keer zoveel aandacht schenken aan negatieve dan aan positieve zaken. Dit stamt nog uit de oertijd, toen het nog noodzakelijk was om het op te merken als er iets mis was. Als we wat positiever zouden zijn op ons werk, wordt de sfeer gelijk beter. Lach dus veel, glimlach naar iedereen en probeer aan ieder gesprek een positieve wending te geven. Probeer ook eens de goede kanten van die vervelende collega te zien. Dit is soms erg lastig, maar probeer hier elke dag op te letten.