Welke controller functie kun je doen?

Welke controller functie kun je doen?

Er bestaan veel verschillende controllers. Je kunt werken als een financieel controller maar ook zijn er vacatures voor risk controller, project controller of een business controller. De meest bekende functie is die voor financieel controller. Wij leggen je een aantal controller functies uit.

Wat is een controller?

Een controller helpt een directie of een management van een bedrijf met de financiële huishouding. Een controller heeft de taak om toezicht te houden op de financiële afdelingen die binnen een organisatie zijn. De controller geeft ook leiding aan bijvoorbeeld een assistent controller maar ook aan anderen. Dat is afhankelijk van de leeftijd maar ook van het aantal jaren ervaring in het bedrijf.

Een controller heeft een afwisselende baan. Het is belangrijk dat de controller vertrouwelijk omgaat met alle informatie van het bedrijf. Dat geldt ook voor de financiële positie en de resultaten van het bedrijf. De controller functie brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Het is belangrijk dat er geen informatie naar buiten lekt van het bedrijf. 

Voor een controller functie moet je stressbestendig zijn. Als controller moet je accuraat kunnen werken want een fout maken in bijvoorbeeld een cijfer kan al gevolgen hebben voor het bedrijf. Je houdt je namelijk bezig met begrotingen, jaarrekeningen en zoveel meer… Het is belangrijk dat je de controller functie goed kunt uitvoeren. Een controller heeft veel bevoegdheden maar ook belangrijke taken zodat het bedrijf goed blijft draaien.

Een controller functie, welke soorten zijn er?

De bekendste controller functie is de financiële controller en de assistent controller. De controller heeft de meeste bevoegdheden in het bedrijf. Een assistent controller biedt de controller ondersteuning in de werkzaamheden. Een assistent controller voert meestal de controlerende taak uit. Een business controller voorziet het bedrijf van correcte informatie. 

De reden ervan is, dat de doelen of vastgestelde uitkomsten ook worden bereikt. Een business controller verbetert die processen en controles waar die ook maar kan. Een andere controller functie is een financieel consultant. Deze adviseert op het gebied van accounting, financiële vraagstukken, processen etc. Een group controller is eindverantwoordelijk voor het totaalplaatje van het concern.

Een salarisadministrateur houdt zich bezig met de salarissen van werknemers. De salarisadministrateur zorgt ervoor dat deze worden verwerkt en op tijd worden uitbetaald. De controller functie salarisadministrateur heeft ook nog andere taken in zijn functie. Een project controller geeft ondersteuning aan een projectmanager en een risk controller is verantwoordelijk voor risicomanagement van een bedrijf.

Een controller is het financiële geweten van een bedrijf

De controller is altijd bezig op het financiële gebied van een bedrijf. Een controller ziet toe op de efficiëntie en de effectiviteit van de activiteiten. Een controller hoeft niet altijd alleen bezig te zijn met de financiële aspecten. Soms kan het zijn dat een controller zich bezig houdt met bredere systemen. 

Bijvoorbeeld het meten en evalueren van prestaties. De klantenservice, levertijd of kwaliteit kunnen hierbij een rol spelen. Ben je op zoek naar een controller functie waarin je zou willen werken. Vind de passende vacature op wr.nl.