Wat kan artificial intelligence nu echt?

Wat kan artificial intelligence nu echt?

Overal wordt met veel lof gesproken over de mogelijkheden en toekomstige toepassingen van artificial intelligence. Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat het uiteindelijk echt menselijke taken over kan nemen. Aan de andere kant zijn er onderzoekers die denken dat het niet zo’n vaart zal lopen. Zij vragen zich af, wat kan artificial intelligence nu echt? In dit artikel leest u daar meer over.

Realistisch zijn over AI

Natuurlijk biedt artificial intelligence veel mogelijkheden en heeft het een rooskleurig toekomstperspectief. Toch is het belangrijk om realistisch te zijn over AI. Artificial intelligence is niet één ding, het is een verzamelterm voor allerlei technieken om patronen te ontdekken in grote hoeveelheden data. Systemen die gebruik maken van AI, kunnen momenteel vooral één afgebakend ding, bijvoorbeeld het herkennen van patronen of een spelletje spelen. Het is dus nog lang geen kunstmatig brein dat veel verschillende taken uit kan voeren. Het kan nu één taak uitvoeren waarvoor het geprogrammeerd is; zelf “nadenken” is dus nog erg ver weg. Wetenschappers geven aan dat kunstmatige intelligentie in dit stadium enkel nog een betere manier is om statistiek te bedrijven; het is een meer geavanceerde vorm van kansberekening. Echte intelligentie bestaat natuurlijk uit meer dan alleen statistische voorspellingen.

AI kan functioneren als goede voorspeller

Er zal dus nog veel meer moeten gebeuren wil AI net zo intelligent zijn als het menselijk brein. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het onnuttig is. Dat is zeker niet het geval. AI werkt namelijk perfect als voorspeller en wanneer deze voorspellingen nog nauwkeuriger zouden worden, ligt daar zeker een toekomstperspectief met nieuwe economische modellen. Wanneer webshops kunnen voorspellen wanneer de consument iets nodig heeft, is dat natuurlijk een gat in de markt. De voorspellingen moeten dan echter wel zó nauwkeurig zijn dat ze écht kloppen en dat de consument dus niet lastiggevallen wordt met bestellingen die hij of zij helemaal niet nodig heeft.

De toekomst van artificial intelligence

Artificial intelligence staat dus nog in de kinderschoenen en wordt door sommige deskundigen nog gezien als “goede voorspeller” of “een betere vorm van statistiek”. Dat betekent natuurlijk niet dat dat zo blijft. De toekomst gaat nog veel brengen. Zo wordt verwacht dat in de toekomst de volgende dingen met artificial intelligence gedaan kunnen worden:

  • Consumenten adviseren wanneer ze online winkelen
  • Advertenties personaliseren, ook in fysieke winkels. Wanneer bijvoorbeeld al eerder gezocht is naar een bepaald paar schoenen, kunnen deze afgeprijsd worden in de winkel wanneer de shopper er langs loopt
  • Sneller en goedkoper pakketten verzenden: bezorgkosten kunnen verlaagd worden en de levering kan een stuk sneller gedaan worden
  • Online fraude detecteren. Met diverse detectiesystemen kan AI miljarden transacties scannen en voorspellingen doen waar er grote kansen op fraude zijn.
  • Sneller stellen van diagnoses en het behandelen van ziektes. AI kan helpen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen, het stellen van diagnoses en het opstellen van persoonlijke behandelplannen.