Wat doet een ICT-consultant? Is dit werk iets voor mij?

Wat doet een ICT-consultant? Is dit werk iets voor mij?

Er is steeds meer vraag naar ICT’ers. Geen wonder, want de digitalisering van onze samenleving is inmiddels ver gevorderd. We hebben mensen nodig om dit in goede banen te leiden. Helaas zien we ook nog altijd een tekort aan goede ICT’ers. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.


Dus ben jij iemand die altijd al een voorliefde heeft gehad voor ICT? En misschien nu wel een baan als ICT-consultant bij https://www.fresh-minds.nl/ overweegt? Maar ben je nog niet overtuigd of ben je benieuwd hoe het werk er dan precies uit zal zijn? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten over dit aantrekkelijke beroep.

Het werk van een ICT-consultant

Als je nog niet echt bekend bent in de wereld van ICT, dan zegt deze term je misschien weinig. Want wat doet een ICT-consultant dan precies?

Het leuke van dit werk is dat het ongelooflijk veelzijdig in. Je wordt opgeroepen voor verschillende projecten om bedrijven te ondersteunen bij hun doelstellingen en hier de digitale processen van hun bedrijf op aan te passen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je de huidige ICT-systemen en processen analyseert, maar ook dat je inzicht krijgt in de doelen en de behoeften van de klant. Vervolgens kom je met een creatieve aanpak om deze doelstellingen ook daadwerkelijk te behalen.

Welk opleidingsniveau heb je nodig?

Wil je werken bij Fresh Minds? Maar heb je geen idee wat je hiervoor nodig hebt? Besef dan goed dat dit per bedrijf verschillend is. Om aan de slag te kunnen als ICT-consultant wordt een bachelor of master in engineering of computerwetenschappen als een absolute pré gezien. Dat betekent echter niet dat je enkel aan de slag kunt als je een universitaire opleiding hebt gevolgd. Bij sommige bedrijven is een mbo werk- en denkniveau ook al voldoende. Zeker in combinatie met de nodige ervaring.

Houd er rekening mee dat je als ICT’er nooit uitgeleerd bent. De digitale wereld verandert snel. Dit betekent dat je snel moet kunnen schakelen en over heel veel verschillende vaardigheden moet beschikken. Het leuke hiervan is dat je blijft leren. Ongeacht je leeftijd.

Vervelen doe je je dan ook nooit. Daarnaast hebben veel bedrijven, zoals Fresh Minds, een onbeperkt budget om mensen intern op te leiden. Niet alleen jij hebt er immers baat bij om meer kennis op te doen, maar ook het bedrijf waar je voor werkt. Hiermee leer je waardevolle vaardigheden waar je je hele leven iets aan hebt.

Waar werken ICT-consultants?

Waar kan je aan de slag als ICT-consultant? Het goede nieuws is dat de meeste bedrijven staan te springen om jou te ontvangen. Er is dus keus genoeg en bijna volledige baanzekerheid. Je kunt bij verschillende bedrijven terecht die zich specifiek richten op IT-consultancy, maar er zijn ook ICT-bedrijven die een aparte afdeling hebben waar je terecht kunt. Daarnaast kiezen veel ICT-consultants ervoor om zelfstandig aan de slag te gaan en zich uit te lenen aan diverse bedrijven.