De bouw is een diverse economische sector die zich focust op het produceren van bouwwerken en woningen in Nederland. De kennis van en over de bouw heet bouwkunde. Bouwkunde gaat over de kennis en techniek die in de bouw terug komt.
Beroepen in de bouw
Zoals eerder aangegeven is de bouw een diverse markt. Deze diverse markt vraagt om vele verschillende expertises. Over het algemeen is er in de bouw vanaf de bouwopleiding MBO niveau 2 tot en met HBO werkgelegenheid aanwezig. Zo kan je werken als tegelzetter tot bouwkundig adviseur. Ieder apart onderdeel in de bouw vraagt haar eigen aanpak en specialisatie die er voor nodig is om het uit te kunnen voeren. Officieel moet je een opleiding gericht op de bouw hebben gevolgd om je bijvoorbeeld timmerman, tegelzetter etc. te mogen noemen.
Vaardigheden
Als een expert op het gebied van een bepaald onderdeel in de bouw heb je bepaalde vaardigheden ontwikkeld of verder uitgebreid om het werk goed uit te kunnen voeren. Als een medewerker in de bouw zijn de volgende vaardigheden van toepassing op jou:
- Zelfstandig
- Goed kunnen samenwerken
- Bouwtekeningen kunnen lezen
- Oplossingsgericht denken
- Creatief (out of the box denken)
- Handig
- Zelfverzekerd
- Betrouwbaar
Er zijn nog veel meer vaardigheden op te noemen die je kan beheersen als je in de bouw werkt. Echter is hierboven wel de kern aangegeven van vaardigheden die je terug ziet komen in de bouw.
Opleidingen in de bouw
Voordat je in de bouw gaat werken zal je meestal vooraf een opleiding op MBO of HBO niveau volgen. Dit is om je te specialiseren op een vakgebied binnen de bouw die jij zelf interessant vindt. Zo kan je met de opleidingen ook doorgroeien en je verder ontwikkelen zodat je nog beter wordt op jouw expertisegebied.