Ondernemen combineren

Ondernemen is natuurlijk hartstikke leuk en nu met het internet is het makkelijker en toegankelijker dan ooit. Niet dat het makkelijk is.. geld verdienen is nooit makkelijk. Maar elk persoon met een idee kan vanaf zijn ‘luie stoel’ beginnen met het oprichten een bedrijfje.

Zuckerberg

De succesverhalen zijn dan ook talrijk. We kennen natuurlijk allemaal de verhalen zoals die van Mark Zuckerberg, die het slechts drie jaar kostte om miljardair te worden. Dat is het internet. De meest succesvolle ondernemers deden er in de 19e eeuw nog een heel leven over om zo’n vermogen op te bouwen. Bill Gates deed er ongeveer 10 jaar over. Zuckerberg was op zijn 23e miljardair.

Wat de meeste succesvolle ondernemers delen, is dat het gevoel voor zaken doen er vroeg in zit. Zo zijn Gates en Zuckerberg beide ‘college dropouts’, omdat ze hun aandacht liever aan hun bedrijf besteedden.

Begin gisteren nog!

Vroeg beginnen is sowieso een goed idee. Je hebt dan nog een heel leven voor je en ervaart het inherente risico dat ondernemen met zich meebrengt niet als zo vervelend. Waarom zou je niet beginnen met ondernemen tijdens je studie bijvoorbeeld? Of vervang die saaie slecht betaalde bijbaan door een eigen bedrijfje. Veel meer kansen!

Zo’n combinatie van studeren met ondernemen zorgt ervoor dat je een ‘vangnet’ of een terugvalplan hebt. Mocht het ondernemen toch niet zo goed gaan, dan heb je altijd nog je opleiding waar je mee door kunt.

Koffie of ramenwassen

Er is haast geen categorie waar je géén geld mee kunt verdienen. Of het nu flippo’s, koffie, knuffels, brievenbussen of oude matrassen zijn: wanneer jij vernieuwend bent of het beter aanpakt dan de concurrentie, kun je een goede ondernemer worden.

Wat het belangrijkste is in deze is dat je het leuk vindt. Als je er maar van geniet, want alleen dan kun je excelleren. Kies dus liever voor een bedrijfje in een business waar je hart sneller van gaat kloppen, dan dat je voor de veilige weg kiest en een standaard baan in loondienst neemt waar je niet van geniet!