Hoe ziet een goede zakelijke profielfoto eruit?

Hoe ziet een goede zakelijke profielfoto eruit?

Vandaag de dag kunnen we ons geen leven meer voorstellen zonder internet en sociale media. Instagram, LinkedIn, Facebook en Twitter, wie kent ze niet? Op sociale media posten mensen alledaagse dingen, van foto’s van de kids tot een verjaardagsberichtje. Naast het gebruik van sociale media voor je privéleven, wordt het ook gebruikt voor zakelijke doeleinden. Met name LinkedIn is een zakelijke sociale media, maar ook andere kanalen kunnen daarvoor ingezet worden. De eerste indruk die mensen van je krijgen, is enorm belangrijk en vaak wordt die eerste indruk gevormd op basis van je profielfoto. Wat denkt bijvoorbeeld je toekomstige werkgever over je wanneer hij of zij je profielfoto ziet? Een profielfoto zegt ten slotte vaak meer dan 1000 woorden, dus uiteraard wil jij een spetterende eerste indruk maken, toch?

Een zakelijke profielfoto, waar moet hij aan voldoen?

Maar de vraag is dan hoe je zorgt voor een goede profielfoto en dus zorgt voor een positieve eerste indruk. Om je een beetje op weg te helpen, staan hieronder een aantal tips waar een goede zakelijke profielfoto aan moet voldoen:

  1. Laat zien wie je bent. Hiermee wordt bedoeld dat je een scherpe foto van jezelf moet gebruiken en dat je gezicht daarnaast duidelijk op de foto staat.
  2. Ook al is het leuk om wat variatie aan te brengen zo nu en dan, bij je profielfoto is dat een iets ander verhaal. Het is namelijk verstandig om bij al je zakelijke profielen steeds gebruik te maken van één en dezelfde profielfoto. Dit zorgt voor herkenning.
  3. Ga niet met een gesloten houding op de foto. Een gesloten houding krijg je bijvoorbeeld door je armen over elkaar te kruisen of niet in de camera te kijken. Probeer dat soort houdingen te vermijden en ga juist voor een open houding. Hierdoor ben je namelijk benaderbaar voor potentiële werkgevers of opdrachtgevers.
  4. Dit past een beetje bij het vorige puntje, laat namelijk een mooie glimlach zien op je profielfoto. Natuurlijk hoef je niet met je aller breedste lach op de foto, maar laat zien dat je vrolijk en positief bent. Dit wekt namelijk sympathie op.
  5. En tot slot is het ook belangrijk om de juiste kleding aan te hebben op je profielfoto. Ga voor een rustig kledingstuk en vermijd dus drukke patroontjes zoals streepjes en stippen. Hierdoor wordt de andere persoon namelijk niet afgeleid en gaat alle aandacht naar jou als persoon.