Het verschil tussen Virtual Reality & Augmented Reality

Het verschil tussen Virtual Reality & Augmented Reality

Je hebt vast weleens van de begrippen Virtual Reality (VR) en/of Augmented Reality (AR) gehoord. Maar wat houden ze precies in? En wat is het verschil? Met behulp van enkele voorbeelden gaan we deze vragen beantwoorden in dit artikel!

Virtual Reality

Bij Virtual Reality draag je een VR-bril. De beelden die je door deze bril te zien krijgt zijn 3 dimensionaal, levensecht dus. Deze bril sluit je gezichtsveld af van de werkelijkheid. Hierdoor lijkt het dus alsof je in een compleet andere realiteit bent dan je eigenlijk bent. Terwijl je eigenlijk in je woonkamer staat, lijkt het alsof je bijvoorbeeld op het strand staat. Om beter duidelijk te maken wat VR precies is, hebben we onderstaand enkele concrete voorbeelden beschreven die je mogelijk wel eens tegen bent gekomen in je dagelijks leven. 

Voorbeelden VR

Waarschijnlijk ben je ooit weleens naar een 3D film geweest in de bioscoop. Dit is een voorbeeld van VR! Ook in de Efteling zijn er verschillende attracties die gebruik maken van VR, en er bestaan zelfs VR series op Netflix. 

VR wordt echter niet alleen voor amusement ingezet. Het kan namelijk ook educationeel gebruikt worden! Zo kan er bijvoorbeeld een brandend huis nagebootst worden voor brandweermannen, of een oorlogssituatie voor militairen. 

Augmented Reality

Ook bij Augmented Reality draag je een bril. Een AR-bril wel te verstaan. Net als bij VR, geeft AR realistische 3D beelden weer. Het grote verschil is echter dat een AR-bril je zicht niet afsluit van de realiteit. Bij AR zie je namelijk de werkelijke omgeving nog steeds, maar dan met virtuele beelden er aan toegevoegd. Ook voor AR hebben we onderstaand een aantal concrete voorbeelden beschreven ter verduidelijking.

Voorbeelden AR

Een erg bekend voorbeeld van AR is het spel Pokémon GO. Hierbij zie je op je scherm een virtuele Pokémon, in de omgeving waar je op dat moment zelf bent! Ook de app Snapchat maakt gebruik van AR. Denk maar aan de welbekende filters die je regelmatig voorbij ziet komen!

Net als VR, kan ook AR functioneel toegepast worden. Zo heeft IKEA een app waarmee je meubels uit hun catalogus virtueel in je woonkamer of slaapkamer kunt plaatsen!

VR en/of AR toepassen als bedrijf

Zoals je ziet zijn VR en AR dus erg aantrekkelijke toepassingen voor bedrijven. Wil je ook een VR/AR app of video laten maken? Neem dan eens contact op met StickyLock!