Geld lenen voor het opzetten van een onderneming

Bij het opzetten van een onderneming is allang niet zoveel geld meer nodig als vroeger. Zo hoef je bij de oprichting van een B.V. al niet meer een startkapitaal van 18.000 euro te storten en heb je bij veel ondernemingen al de mogelijkheid om te starten vanaf ‘de zolderkamer’. Toch zal dit wel anders zijn wanneer je echt een groot idee hebt waar je enorm snel de markt mee wilt betreden en een heel groot publiek mee wilt bereiken. In dit artikel zullen wij de mogelijkheden benoemen die je als ondernemer op dat moment hebt.

Lening afsluiten bij een financial of in eigen kringen

Je kunt natuurlijk een lening afsluiten bij een financiële instantie. Wij adviseren om dit pas te doen vanaf een lening van 10.000 euro of meer. Wanneer je minder geld nodig hebt dan 10.000 euro is het nog wel aantrekkelijk om dit bij kennissen en vrienden te lenen, je kunt dan namelijk hele gunstige afspraken maken over het rentepercentage. Maar hoezo bij bedragen van meer dan 10.000 euro niet bij vrienden en/of kennissen? Hoe meer je leent hoe belangrijker de onderhandeling over het rentepercentage zou je zeggen? Dat klopt, maar wat onderschat wordt is het feit dat er regelmatig vriendschap en families verbroken worden vanwege ruzies of onenigheden over geld. Hoe groter het bedrag, hoe hoger de druk en de spanning zal zijn. We adviseren daarom om de grotere bedragen te lenen bij officiële instellingen om zo ruzies te voorkomen. Het betalen van een rentepercentage is immers je vriendschap wel waard!

Crowdfunding

Een andere optie die de afgelopen jaren enorm populair geworden is, is het crowdfunden van je idee. Stel je hebt een briljant idee maar je hebt 50.000 euro nodig om dit te realiseren, dan kun je via het internet een campagne starten waar je jouw idee uitlegt en waar mensen geld kunnen schenken (of inruil voor een aandeel in het concept).