De beste werkende sollicitatietechnieken

De beste werkende sollicitatietechnieken

Het voeren van een sollicitatiegesprek is nooit echt eenvoudig en altijd een beetje ongemakkelijk. Je weet over het algemeen niet wat je kan verwachten en je hoopt je je zo goed mogelijk te presenteren voor de baan die je zo graag zou willen helpen. Ook al is solliciteren een hele klus is het zeker om het gemakkelijker voor je zelf te maken. Zo zijn er vele verschillende manieren die je kan doen om een positief beeld achter te laten bij het bedrijf.

Gepersonaliseerd CV

Tegenwoordig is het hebben van een standaard CV op een A4’tje niet meer genoeg. Tegenwoordig wordt er wel meer van verwacht. Jouw CV moet je gebruiken als een uithangbord van wie jij bent en jouw persoonlijkheid. Het is daarom ook belangrijk om een CV te maken die bij jou als persoon past en goed over laat komen wat jou kwaliteiten en vaardigheden zijn. Meestal zet je in een gepersonaliseerde CV een professionele foto en een stukje informatie over jezelf als persoon  

Persoonlijke Brief

Meestal gaat een CV gepaard met een persoonlijke brief waarin je aangeeft waarom jij de juiste persoon bent voor de baan. Deze brief met binnen 3 tot 4 alinea’s geschreven zijn waarin je jezelf introduceert, je zegt hoe je bij het bedrijf gekomen bent, ook verteld waarom jij de beste keuze bent en een call to action hebben. Met deze call to action zorg je ervoor dat er door het bedrijf actie ondernemen wordt of door jou zelf. Dit kan je doen door aan te geven dat je na aanleiding van deze brief binnen 2 tot 3 dagen contact met het bedrijf zal opnemen als zij dat niet doen.

Gesprekstechnieken

Een gesprek tijdens een sollicitatie is onmogelijk. Er zullen vragen gesteld worden om te testen of jij inderdaad de juiste persoon bent voor de baan. Echter kan je je hierop voorbereiden door gesprekstechnieken te gebruiken. zo moet je motiverend overkomen, kan je voorwerk doen naar mogelijke vragen, duidelijk kunnen beschrijven wat je vaardigheden zijn, weten op welke vragen je geen antwoord hoeft te geven beter bekend als de verboden sollicitatievragen. Naast vragen naar je hoofd geslingerd te krijgen kan je ook vragen terugstellen. Door zelf vragen te stellen toon je interesse en laat je enigszins voorbereiding zien op het gesprek. Na het gevoerd te hebben van het gesprek moet je ook beschikken over een goede afsluiting door bijvoorbeeld te vragen naar het vervolgtraject van de sollicitatieprocedure wat er te wachten staat.

Het zelf uitzoeken van deze zaken kan lastig zijn. Zo zijn er organisaties zoals Vakmasters Goes die je hierbij kan helpen met het solliciteren naar een baan. waar ze de hierboven genoemde zaken zeker in terug laten komen.