Als je voor een groot bedrijf werkt en je staat op het punt om voor langere tijd voor zaken naar het buitenland uitgezonden te worden, is dat natuurlijk een groot avontuur. Het betekent meestal een stap voorwaarts voor de carrière, je doet tal van relevante, internationale contacten op en je gaat meestal ook in financiële termen flink voorruit (al dan niet vanwege lage (expat)belastingen).
Maar misschien werk je wel helemaal niet bij een groot bedrijf, maar wil je juist op eigen initiatief een baan gaan zoeken in het buitenland, omdat je Nederland inmiddels wel gezien hebt.
In beide gevallen loop je tegen tal van praktische problemen op. En daar gaat het in dit artikel over.
Leer de taal (een beetje)
Zeker in expatgemeenschappen en op de zaak zal Engels de voertaal zijn. Als het bedrijf voor jou gekozen heeft, zal dat Engels dus geen probleem zijn. In de meeste gevallen is Engels echter niet de voertaal in het land zelf. Zeker in tweede en derde wereldlanden verstaat men bovendien geen Engels. Om toch je boodschappen te kunnen doen, is het daarom handig om in ieder geval een (klein) beetje de taal te beheersen. Het helpt bovendien om goodwill te kweken bij de lokale mensen om je heen.
Als je niet als expat gaat, heb je de taal waarschijnlijk gewoon nodig tijdens het solliciteren. Afhankelijk van welk land en welk soort bedrijf je kiest, heb je de lokale taal meer of minder nodig. Maar net zoals voor de expats geldt, geeft wat lokale taalkennis in ieder geval een welwillend signaal af.
Diploma’s vertalen
Officiële documenten van onderwijsinstellingen moeten vertaald worden, wanneer je daar op zoek moet gaan naar een baan, maar ook omdat je misschien wel een leukere baan tegenkomt dan je huidige baan. Officiële, door een professionele partij opgestelde vertalingen zijn nodig. Je moet het tevens laten legaliseren of certificeren, zodat het een officieel document is.
Inenten
Een tip van een andere aard, maar voor exotische landen is het belangrijk om alle inentingen te regelen. De inentingen die we in Nederland hebben gehad zijn Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio. Voor andere landen is een inenting tegen Hepatitis A vaak nodig. Daarnaast komen inentingen tegen Malaria, Hepatitis B en TBC ook veel voor. Voor meer informatie kun je op de website van de GGD kijken.
Er zijn natuurlijk nog meer zaken waar je aan moet denken, maar dit helpt je al flink op weg!