5 tips voor lensdragers die achter een computer werken

<strong>5 tips voor lensdragers die achter een computer werken</strong>

Heb je een kantoorbaan waar je veel achter de computer werkt? Dan kun je merken dat je aan het einde van de dag soms hoofdpijn hebt of dat je ogen droog aanvoelen. Zeker lensdragers zullen hier vaker last van hebben. Met onderstaande tips kun je hoofdpijn en droge ogen voorkomen en verhelpen om zo aan het einde van de dag zonder hoofdpijn naar huis te kunnen gaan.

Tip 1: Focus op iets anders

Het is aan te raden om regelmatig een pauze te nemen wanneer je voor een langere tijd achter de computer werkt. Loop bijvoorbeeld even naar de koffiemachine of maak een praatje met je collega’s. Het meest ideale zou zijn als je iedere twintig minuten je blik ergens anders op focust dan je beeldscherm. Zo kun je ook even je ogen rust geven en focussen op een punt in de verte. Op die manier krijgen je oogspieren de gelegenheid om te ontspannen waarna je weer fris en gefocust verder kunt werken.

Tip 2: Houd je ogen vochtig

Regelmatig knipperen helpt je om je ogen vochtig te houden. Wanneer je voor een lange tijd naar je scherm kijkt knipper je automatisch minder vaak. Herinner jezelf er dus aan om te knipperen tussen het werken door. Droge ogen kunnen ervoor zorgen dat je wazig gaat ziet wat weer kan zorgen voor hoofdpijn en een minder goede concentratie. Knipperen of je ogen vochtig houden is dus erg belangrijk. Wanneer je toch vergeet om regelmatig te knipperen kunnen oogdruppels uitkomst bieden om je ogen vochtig te houden.

Tip 3: Kies voor een natuurlijke houding

Wanneer je achter je beeldscherm zit, is het ideaal als je net over de bovenkant van je scherm kunt kijken wanneer je rechtop in je stoel zit. Dit is de meest natuurlijke houding die je kunt aannemen achter je computer. Op die manier worden de oogspieren zo min mogelijk belast wanneer je naar het scherm kijkt. Daarnaast is deze houding beter voor je rug en nek. Een verkeerde houding kan ook weer zorgen voor hoofdpijn.

Tip 4: De juiste helderheid van je scherm

Het is voor je ogen flink schakelen tussen het felle licht van je beeldscherm en het licht van de omgeving waarin je werkt. Daarom kan het helpen om de helderheid van je scherm aan te passen. Op die manier hoeven je ogen geen overuren te maken om alles goed te kunnen zien. Zorg dat je computer op een goede plek staat met voldoende lichtinval of pas de helderheid van het scherm aan. Dit creƫert rust voor de ogen.

Tip 5: Meten is weten

Door regelmatig je ogen te laten meten heb je inzicht in de gezondheid van je hoornvlies en weet je of je zicht is verslechterd of gelijk is gebleven. Ook kan er worden gekeken of de lenzen nog goed aansluiten bij je ogen. Er zijn speciale lenzen die geschikt zijn voor het werken met een beeldscherm zoals de Biofinity lenzen. Deze lenzen laten meer zuurstof door dan de regulieren lens, en zorgen ervoor dat je ogen op een natuurlijke manier vochtig blijven.