Scheidsrechters moeten handelen in nood

Scheidsrechters moeten handelen in nood

Het is algemeen bekend dat er op het voetbalveld regelmatig wat ‘ongelukjes’ voorkomen. Binnen een team is er altijd wel één voetballer die gehinderd wordt door een blessure. VoetballersEHBO cursus

hebben vaak te maken met het scheuren van knie- en enkelbanden, van de lies of achillespees. Stuk voor stuk vervelende blessures, maar niet levensbedreigend. Een enkele keer komt het voor dat er een

speler in elkaar zakt als gevolg van hartfalen. Op zo’n moment is het van levensbelang om meteen goed en adequaat te handelen. Onlangs zijn er twee jonge voetballers overleden, omdat niemand wist hoe ze precies moesten handelen. Als je bedenkt dat dit voorkomen had kunnen worden als er een arts aanwezig was geweest. Zul je begrijpen dat het tegenwoordig verplicht is voor scheidsrechters om een basis EHBO cursus te volgen. Scheidsrechters zijn immers te allen tijde op het veld. Zij zouden hulp moeten kunnen bieden aan voetballers die een hartstilstand krijgen.

EHBO cursus

Tijdens de EHBO cursus leren de scheidsrechters te handelen in benarde situaties. De cursus behandelt naast voetbalgerelateerde situaties ook algemene situaties. Tijdens de EHBO cursus leren ze onder andere:

  • te handelen bij verstikking;
  • reanimeren;
  • te handelen bij ernstige bloedingen;
  • mensen te helpen die in shock zijn;
  • handelen bij kneuzingen en breuken.

Als iemand onwel wordt, moet een scheidsrechter weten hoe hij of zij iemand in een stabiele zijligging moet leggen. Ook leren ze hartmassages te geven aan mensen die een hartstilstand krijgen. Na twee jaar zijn de scheidsrechters verplicht een herhalingscursus te volgen, zodat ze de vaardigheden niet zullen verleren. Vanaf heden wordt EHBO een verplicht onderdeel in de opleiding die je moet volgen om scheidsrechter te worden. De scheidsrechters die de opleiding al hebben afgerond en op hoger niveau fluiten zijn nog niet verplicht een EHBO cursus te volgen, maar er moet dan wel altijd een arts aanwezig zijn bij de wedstrijd.

Voordelen

Scheidsrechters mogen dan een EHBO cursus moeten volgen en weten hoe ze moeten handelen in nood, maar dit betekent niet dat de scheidsrechters verantwoordelijk zijn voor iemands gezondheid. Hij of zij is geen dokter of verpleger. Daar komt bij: hoe meer mensen een EHBO cursus hebben gevolgd, hoe beter. Twee weten er namelijk altijd meer dan één. Met een EHBO cursus heb je een groot voordeel ten opzichte van mensen die het niet hebben. Jij bent namelijk in staat om iemands leven te redden. Je weet hoe je moet handelen in vervelende situaties en dat kan een groot voordeel zijn. Ook als je geen scheidsrechter bent, doe je er verstandig aan een EHBO cursus  te volgen. Kijk op www.veiligheidstrainingen.nl voor meer informatie.