Payrolling of facturatie?

Het is tegenwoordig een sterk opkomende markt, de markt van de payrolling. Heeft u nog geen idee wat het inhoudt? Neem dan even de tijd om dit artikel te lezen, want voor bedrijven met veelal ZZP’ers zal het in sommige gevallen nogal interessant zijn om aan de slag te gaan met freelance payrolling.  Wij zullen facturatie en payrolling met elkaar vergelijken en hopelijk kunt u tot een juiste beslissing komen omtrent

De werking van payrolling

Payrolling werkt als volgt. Alles rondom betalingen en personeel zal voor u uit handen worden genomen door een organisatie. Dit betekend dus  het uitbetalen van salarissen, het afdragen van premies, ziektemeldingen en belastingaangifte. Bedrijven nemen vaak zo’n instelling in de hand wanneer er gebruik wordt gemaakt van tijdelijke werknemers of ZZP’ers.

Aan het einde van de maand zal er dus gewoon een bedrag op de rekening van een freelancer of ZZP’er worden gestort zonder dat er papierwerk aan te pas komt. Doordat u in dienst wordt genomen door een bedrijf heeft u alle voordelen die een normale werknemer ook zal hebben zoals sociale verzekeringen. Dit betekend dus verzekeringen rondom arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte.

Ander verhaal

Natuurlijk is er ook een andere kant van freelance payrolling. Sommige ZZP’ers vinden het bij voorbaat niet aantrekkelijk, want op deze manier zullen bepaalde personen geen voordelen bij de belastingdienst hebben.

Dit heeft te maken met ondernemersaftrek en startersaftrek. Personen met een eigen bedrijf moeten minimaal 1225 uur werken in zijn/haar bedrijf. Wanneer u via payrolling gaat werken voor een onderneming bent u in dienst bij deze onderneming. Hierdoor zullen deze gewerkte uren niet bij de uren voor de ondernemersaftrek en startersaftrek meetellen. Achteraf kan dit dus ervoor zorgen dat u niet in aanmerking komt voor deze aftrekposten.

Per zaak moet u bekijken of het voor u aantrekkelijk is om op deze manier te werk te gaan. Ga dus met berekeningen na of payrolling voor u aantrekkelijk is.