Hoe werkt een boekhoudkantoor?

Hoe werkt een boekhoudkantoor?

Als ondernemer is boekhouding soms een kriem om doorheen te komen. Het kan echter prijzig zijn om een boekhoudkantoor in de armen te nemen, al helemaal als je niet goed weet wat ze precies voor je kunnen betekenen. In dit artikel leer je alles dat je moet weten over boekhoudkantoren.

Het belang van goede boekhouding

Goede boekhouding is essentieel voor elk bedrijf, ongeacht hoe groot je bent. Hierdoor houd je overzicht van de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Zo weet je precies hoeveel geld je nog hebt met je bedrijf en of je kunt kijken naar het uitbreiden van je bedrijf. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je klanten betalen waar ze voor moeten betalen én dat je weet wanneer je nog geld van iemand moet ontvangen. Heb jij echter een midden of groot bedrijf, dan ben je verplicht om in ieder geval jouw jaarrekening voorzien van een accountantsverklaring. Als je werknemers hebt dan is het sowieso fijn als je bijvoorbeeld een boekhoudkantoor voor Emmen en omstreken in armen kunt nemen. Dan weet je zeker dat jouw werknemers op tijd betaald worden en niet zullen klagen over het missen van hun loonstrookjes.

Het verschil tussen een boekhouder en een accountant

Het verschil tussen een boekhouder en een accountant is niet altijd even duidelijk. Er zijn accountantskantoren en boekhoudkantoren. Een accountant kun je meer zien als iemand die het overkoepelende overzicht behoudt en goedkeuring geeft aan de jaarrekening. Een boekhouder helpt ook met andere financiële noodzakelijkheden, zoals het opstellen van offertes, alle uitgaven en inkomsten bijhouden, het voorbereiden van de belastingaangifte en het maken van facturen. Een boekhouder helpt ook met het opstellen van begrotingen. Bij een boekhoudkantoor ben je dus aan het juiste adres voor vrijwel al je financiële vragen, terwijl je bij een accountantsbureau voornamelijk de grotere taken kunt neerleggen. Dit is handig wanneer je in-huis boekhouders hebt.

De voordelen van een kantoor

Met een boekhoud- of accountantskantoor samenwerken komt met veel voordelen. Het bespaart je allereerst een hoop tijd en blind staren op cijfertjes. Al helemaal wanneer je niet goed bent in wiskunde, dan zul je er altijd baat bij hebben om een samenwerking aan te gaan. Verder zijn dit soort kantoren altijd op de hoogte van alle wet- en regelgeving die voor jouw onderneming belangrijk zijn. Hierdoor weet je zeker dat je altijd aan de goede kant van de wet staat. Ook hoef je je geen zorgen meer te maken om de financiële kant van jouw onderneming, waardoor jij je kunt focussen op doen waar je passie ligt; het uitvoeren van je werkzaamheden. Al helemaal wanneer je werknemers hebt, sta je er als eigenaar niet alleen voor als het gaat om voor hen belangrijke zaken, je kunt altijd sparren met het kantoor als werknemers met vragen komen over hun loonstrookje. Het scheelt dus een hoop tijd, stress en ingewikkeld werk.