De traditionele tegelzetter zoals wij die altijd hebben gekend is steeds meer aan veranderen. De verandering zit voornamelijk in de kennis van de tegelzetter, waar hij/zij voorheen technieken moest kennen en enkele varianten is dat veel uitgebreider geworden. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten stenen te gebruiken en technieken om deze tegels aan te brengen, dat de kennis hierover steeds belangrijk is geworden om je te kunnen onderscheiden van de rest.
Wat doet een tegelzetter?
Een tegelzetter heeft naast het vakkundig plaatsen van tegels nog veel verschillende andere taken zoals het lezen en opvatten van bouwtekeningen. Zo zal hij ook de benodigde materialen, gereedschap en hulpmiddelen moeten verzamelen. Hij kan dat zelfstandig doen of zal zijn baas om de nodige materialen vragen. Ook zal hij metingen en markeringen maken voor de oppervlakte die betegeld zal worden.
Als hij het voorwerk heeft gedaan en bepaald welke maten hij nodig heeft zal hij de tegels op maat gaan maken voor de wanden en vloeren. Zo zal hij voor het te betegelen oppervlak lijm aanmaken om de tegels op te kunnen plaatsen. Naast het bevestigen van tegelwerk kan het ook zo zijn dat hij werk moet herstellen waarbij eerst gesloopt moet worden voordat er nieuwe tegels op kunnen. Het kan ook voorkomen dat je als timmerman leerling timmermannen begeleid tijdens hun traject. Zo zal je de leerlingen begeleiden, ondersteunen, adviseren, bijsturen en de nodige kneepjes van het vak leren.
Waar ga je werken?
Als tegelzetter ben je voornamelijk werkzaam in de afbouw en renovatie van woningen, gebouwen en panden. Dit kan je zelfstandig doen als eigen ondernemer maar ook in een dienstverband bij een bouwbedrijf. Als tegelzetter krijg je met verschillende mensen te maken zoals uitvoerders, aannemers, metselaars, stukadoors en loodgieters enz.
Opleiding tot tegelzetter
Lijkt het werk van een tegelzetter jou nou leuk en ben je opzoek naar een leerzame en leuke opleiding dan is de opleiding tegelzetter misschien wel iets voor jou. De opleiding volg je op mbo niveau 2 of 3. De opleidingen zijn zowel BBL meer praktijkgericht te volgen of BOL meer theoretisch gericht te volgen. Het is echter aan jou wat je kiest beide opleidingsvormen zijn gelijk aan elkaar de een is niet beter dan de ander.