Eigen bedrijf starten met zo weinig mogelijk risico

Eigen bedrijf starten met zo weinig mogelijk risico

Ondernemen brengt risico’s met zich mee. Er zijn wel een aantal manieren waarop je de risico’s van het ondernemen kunt verkleinen. Wil jij graag starten met ondernemen, maar wil je de risico’s zo klein mogelijk houden? In deze blog geven we je een aantal tips.

Wees niet impulsief

Om zo weinig mogelijk risico te lopen, is het verstandig om geen impulsieve dingen te doen. Heb je een vaste baan? Ga dan vooral niet minder werken en al helemaal niet stoppen met werken. Als je eenmaal minder bent gaan werken, is de stap groot om weer terug te gaan naar meer uren. En het zou zomaar kunnen dat je plan niet zo goed werkt als je had gedacht. En dan is het altijd fijn om een vaste baan te hebben waar je op terug kunt vallen. Ga pas naar je baas om te overleggen of je minder kunt werken als je genoeg inkomsten naast je baan hebt. Sluit ook geen lening af! Leningen zijn nou eenmaal duur, dus het is slimmer om te sparen. Natuurlijk heb je ook geld nodig om van te leven, zorg ervoor dat je hier altijd genoeg geld voor hebt.

Doe onderzoek en maak een plan

Misschien denk je wel dat je een steengoed idee hebt. Maar willen je klanten je product of dienst wel afnemen? Natuurlijk moet er wel een markt zijn voor je product of dienst. Begin dus met marktonderzoek voordat je daadwerkelijk begint met je eigen bedrijf. Misschien kun je je product of dienst met een aantal kleine aanpassingen wel veel aantrekkelijker maken. Kijk ook naar je concurrenten. Welke concurrenten zijn er al op de markt? En hoe kun je je hiervan onderscheiden? Al deze zaken zet je uiteen in een plan. Laat vrienden of familie kritisch naar je plan kijken. Elke kritische opmerking kan je namelijk weer een stapje dichterbij succes brengen.

Begin klein

Ook is het altijd belangrijk om klein te beginnen. Stop dus niet met je baan en sluit geen lening af. Er zijn genoeg mogelijkheden om klein te beginnen met je onderneming. Voor relatief weinig geld kun je een simpele website bouwen. En misschien kun je je product in het begin wel gewoon verkopen via Marktplaats. Let er wel op dat je duidelijke algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden opstelt. Zo verklein je de kans op vervelende geschillen waar je natuurlijk helemaal niet op zit te wachten als startende ondernemer. Een advocaat kan je helpen om waterdichte voorwaarden op te stellen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij RechtNet Advocaten.