Een bedrijfspand kopen: alle do’s en don’ts

Bij het kopen van een bedrijfspand dient u met verschillende aspecten rekening te houden. Veel bedrijven kiezen ervoor om een bedrijfspand in eerste instantie te huren, omdat dit vaak goedkoper is en minder risico’s met zich meebrengt. Wanneer u bereid bent om een investering te doen en het niet erg vindt om op te draaien voor de kosten voor een eventuele verbouwing of achterstallig onderhoud, dan is het kopen van een bedrijfspand een goede mogelijkheid. Om dit artikel te kunnen schrijven spraken we met de makelaar Rosmalen, die ons meer vertelde over de do’s en don’ts bij het kopen van een bedrijfspand voor uw organisatie.

Schakel de hulp van een makelaar in

Om het kopen van een bedrijfspand makkelijker te maken wordt het doorgaans aangeraden om de hulp van een makelaar in te schakelen. Een makelaar kan u een beeld geven van de mogelijkheden, u helpen bij het op orde maken van de papieren van een bedrijfspand en de koop uiteindelijk voor u afronden. Voor de diensten van de makelaar betaalt u doorgaans een zogenaamde courtage, waarvan de hoogte vaak op 1,63% (excl. BTW) van de aankoopsom van een bedrijfspand ligt.

U kunt er echter ook voor kiezen om zelf op zoek te gaan naar een bedrijfspand, bijvoorbeeld via de zakelijke versie van Funda of Marktplaats. Hiermee bespaart u veel geld!

Belangrijke aspecten bij bekijken van bedrijfspand

Wanneer u een geschikt bedrijfspand gevonden heeft kunt u deze bezoeken. Bij het bezoeken van een bedrijfspand is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten. Hoe staat het met het onderhoud van het bedrijfspand? Is de ruimte praktisch in te delen? Zijn er verschillende kantoorunits beschikbaar, of gaat het om een algemene ruimte? Hoe kunt u straks uw vergaderingen organiseren met zakenpartners of uw personeel? Enzovoorts. Dergelijke aspecten spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke kosten (inclusief verbouwingen) van het bedrijfspand.