Daarom zijn planten belangrijk op het kantoor

Daarom zijn planten belangrijk op het kantoor

Tal van wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het positief is om meer kamerplanten op je werkplek te hebben. Studies hebben aangetoond dat het toevoegen van wat groen in de vorm van kamerplanten, grote positieve voordelen kan hebben voor medewerkers en hun organisaties. Datzelfde geldt voor telewerkers of thuiswerkers. Hieronder hebben we 6 redenen waarom je zou moeten investeren in een aantal planten voor je eigen bureau of werkplek:

1. Ze helpen de stress te verminderen

Uit een onderzoek uit 2010 van de nieuwe Technische Universiteit van Sydney bleek dat de stress onder werknemers aanzienlijk afnam toen er planten werden geplaatst bij de werkplekken. De resultaten lieten een daling van 37% in gerapporteerde spanning en angst zien, een daling van 58% in depressie of neerslachtigheid, een daling van 44% in boosheid en vijandigheid en een vermindering van 38% in vermoeidheid.

Hoewel de omvang van de steekproef klein was, concludeerden de onderzoekers: “Deze studie toont aan dat slechts één plant per werkplek een zeer grote boost kan geven aan de gemoedstoestand van het personeel en zo het welzijn en de prestaties kan bevorderen.

2. Ze helpen de productiviteit te verhogen

De productiviteit van de medewerkers schiet met 15% omhoog als kale werkomgevingen worden gevuld met slechts een paar kamerplanten, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter uit 2014. Het toevoegen van slechts één plant per vierkante meter verbeterde het geheugen behoud en hielp medewerkers hoger te scoren op verschillende basistesten.

3. Ze helpen de ziekte- en verzuimcijfers te verminderen

In het Human Spaces-rapport 2015, waarin 7.600 kantoormedewerkers in 16 landen werden onderzocht, werd vastgesteld dat bijna tweederde (58%) van de medewerkers geen levende planten in hun werkruimte heeft. Diegenen wiens omgeving wel uit planten bestond, rapporteerde een 15% hogere welzijnsscore en een 6% hogere productiviteitsscore dan werknemers wiens kantoren geen planten bevatten. Sommige experts beweren dat het toevoegen van planten aan de werkomgeving kan helpen om het risico op ziekte; te verminderen, hoewel er weinig bewijs is om deze beweringen te bevestigen.

4. Ze maken werkplekken aantrekkelijker voor sollicitanten

Toen het rapport over Human Spaces 2015 werd uitgebracht, zei organisatie-psychologieprofessor Sir Cary Cooper: Als we kijken naar een momentopname van de wereldwijde werkomgeving, dan zien we dat tot één op de vijf mensen geen planten in hun werkruimte heeft en dat alarmerend genoeg bijna 50% van de werknemers geen natuurlijk licht heeft heeft. Zelfs dan kun je de keuze maken om schaduwplanten te plaatsen. Toch zegt een derde van de ondervraagden dat het ontwerp van de werkplek invloed heeft op de  beslissing om bij een bedrijf te gaan werken. Er is hier dus sprake van een groot verschil.

5. Ze maken de lucht schoon

Terwijl de mens zuurstof nodig heeft om te overleven, absorberen planten een gas dat wij niet nodig hebben – kooldioxide – en combineren dat met water en licht om energie te produceren in een proces dat fotosynthese wordt genoemd. In de jaren tachtig ontdekten wetenschappers van NASA dat planten bedreven waren in het verwijderen van chemicaliën uit de lucht zoals benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde, waardoor het voor de mens schoner werd om te ademen.

6. Ze helpen het geluidsniveau te verminderen

Door geluiden te absorberen (in plaats van te isoleren tegen geluidsoverlast) helpen planten de storende effecten van achtergrondgeluiden op kantoor te verminderen. Het plaatsen van grotere plantenpotten, op meerdere plaatsen in de randen en hoeken van een kamer, heeft het grote positieve voordeel.