Flexwerken is dé nieuwe manier van werken. Deze nieuwe manier van werken, ook wel flexibel werken genoemd, biedt werknemers en werkgevers diverse voordelen. Een van deze voordelen is bijvoorbeeld dat flexwerken de productiviteit van werknemers kan vergroten. Een ander voordeel van flexibel werken is dat het leidt tot een hogere winst. Om zelf deze voordelen te kunnen ervaren is het belangrijk dat werkgevers duidelijke afspraken maken met hun werknemers. Wij geven je 4 tips om effectief te kunnen flexwerken.
Tip 1: Stel een gebruikersovereenkomst op
Flexibel werken houdt in dat werknemers plaats en tijd onafhankelijk werken. Een van de bekendste vormen van flexwerken is thuiswerken. Deze nieuwe manier van werken vergt technische ondersteuning zoals een laptop, tablet en mobiele telefoon. Als werkgever kun je ervoor kiezen om deze mobiele devices beschikbaar te stellen voor je personeel. Ook is het mogelijk om een Bring Your Own Device (BYOD) – strategie te hanteren. Medewerkers gebruiken dan hun eigen mobiele devices.
Welk van deze opties je ook kiest, als werkgever is het belangrijk om een gebruikersovereenkomst op te stellen per device. Dit zodat er duidelijke afspraken zijn over het zakelijk- en privégebruik van de mobiele devices. Probeer in de gebruikersovereenkomsten zo specifiek mogelijk te beschrijven binnen welke grenzen de device gebruikt mag worden. Bij voorkeur in MB’s of belminuten. Dit om conflicten achteraf te voorkomen.
Tip 2: Leg daarin de aansprakelijkheid vast
In de gebruikersovereenkomsten stel je niet alleen afspraken op over het gebruik van de mobiele devices, maar ook afspraken over de aansprakelijkheid. Daarnaast worden ook de gevolgen van diefstal of verlies beschreven in de gebruikersovereenkomst. In de meeste gevallen is het zo dat de werkgever verantwoordelijk is voor de schade die een werknemer tijdens zijn werk veroorzaakt. Uitzonderingen kunnen worden opgenomen in de gebruikersovereenkomst, zoals bewust of verwijtbare nalatigheid.
Tip 3: Sluit een verzekering af
Ondanks dat er in de gebruikersovereenkomst afspraken zijn gemaakt over de aansprakelijkheid komt het in de praktijk vaak voor dat er niet hard kan worden gemaakt dat een medewerker bewust of verwijtbaar nalatig is geweest. Om die reden zijn er werkgevers die aan hun medewerkers vragen om zich te verzekeren voor schade aan de devices.
Tip 4: Stel targets op
In de gebruikersovereenkomsten zijn de grenzen van het device gebruik vastgelegd. Lastiger is om de aard van het gebruik schriftelijk vast te leggen. Ook is het niet tot nauwelijks te controleren of je werknemers tijdens hun werkzaamheden actief zijn op social media. Om ervoor te zorgen dat werknemers alsnog goed werk afleveren is het raadzaam om targets op te stellen. De werknemers kunnen dan zelf bepalen hoeveel tijd zij aan privézaken spenderen. De voorwaarde is wel dat de targets gehaald zijn.
Zelf ook flexwerken? Frame21 biedt flexplekken aan in een inspirerende omgeving. Naast hard werken kun je er ook heerlijk socializen in The Club Lounge.