3 momenten om een positieve indruk te maken op zakenrelaties

3 momenten om een positieve indruk te maken op zakenrelaties

Wanneer je belangrijke zakenrelaties op bezoek krijgt wil je natuurlijk dat alles vlekkeloos verloopt. Zowel bij de ontvangst als bij afspraak en na afloop wil je dat alles tot in de puntjes goed is voorbereid en dat er niets fout gaat. Niet alleen qua voorzieningen moet alles perfect zijn ook moet je jezelf goed kunnen presenteren. Jouw uitspraken en lichaamshouding zijn in dat opzicht ook heel belangrijk. Hoe moet je je gedragen tijdens een afspraak met een zakenrelatie en hoe kan je hem zeer tevreden krijgen? Hier volgen enkele momenten met bijbehorende tips.

Ontvangst

Het eerste contactmoment moet natuurlijk al meteen goed zijn. Wanneer je ze ziet aankomen lopen, moet je ervoor zorgen dat je al klaarstaat op ze op te vangen. Zo laat je merken dat je blij bent om ze te zien. Schud bij aankomst een stevige hand om ze hartelijk te verwelkomen. Biedt vervolgens een kop koffie aan het vraag hoe het met ze gaat. Met persoonlijke interesse laat je namelijk merken dat je oprechte belangstelling toont en dat wordt vaak enorm gewaardeerd. Zorg er wel voor dat het niet te persoonlijk wordt en dat je tijdig overschakelt naar het zakelijke deel van jullie ontmoeting. Zodoende kan je ook geen argwaan bij ze wekken.

Tijdens de afspraak

Wanneer jullie het nodige hebben bijgepraat is het tijd voor de afspraak. Begeleid de relaties naar de desbetreffende ruimte en ga ze voor. Om punten te scoren kun je de zakenrelatie op de beste plek laten zitten. Hiermee geef je indirect aan dat je ze het gevoel geeft dat zij het belangrijkste zijn. Zorg dat je tijdens de afspraak niet met je gedachten afdwaalt en toon oprechte belangstelling voor hun werk. Probeer vervelende discussies te vermijden en zorg ervoor mee knikt op de punten die zij aanhalen, ook al ben je dat misschien niet. Op die manier laat je zien dat je het eens bent met hun standpunt en dat zal hen een beter gevoel geven.

Afsluitingrelatiegeschenk

Na de afspraak is het tijd voor een borrel. Bespreek tijdens deze borrel nog eens de belangrijkste punten door van de bijeenkomst. Dit hoeft natuurlijk zo zakelijk als daarvoor. Probeer zakelijke besprekingen af te wisselen met grappen en persoonlijke praatjes. Geef achteraf nog een leuk bedrukt relatiegeschenk mee, zodat de klant niet meer om jou heen. Geef tot slot een stevige handdruk en zeg dat je uitkijkt naar de volgende ontmoeting.