Met een steeds meer veranderende maatschappij is het onvermijdelijk dat de zorg hierin mee verandert. Daar speelt technologie een steeds grotere rol in. Hoe geavanceerder de mogelijkheden, hoe groter de kans dat iemand met een bepaalde zorgbehoefte langer thuis kan wonen dankzij zorg op afstand.
Domotica
Domotica is een verzamelwoord voor technologische oplossingen waardoor mensen (langer) zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit concept bestaat al sinds de jaren 90 maar is sindsdien steeds verder ontwikkeld. Een belangrijk onderdeel hiervan is zorg op afstand. Voorbeelden van domotica zijn persoonsalarmering en videocommunicatie. Bij persoonsalarmering draagt iemand een alarmknop in de vorm van een ketting die weer gekoppeld is aan een telefoon waarmee medische hulp kan worden opgeroepen. Met videocommunicatie kan degene die zorg nodig heeft op afstand communiceren met de zorgverlener.
Steeds meer informatie beschikbaar
Dankzij technische ontwikkelingen wordt apparatuur ook steeds geavanceerder. Stappentellers en smart watches verzamelen allerlei gegevens over de gezondheid. Door dit soort randapparatuur te koppelen aan computerservers, komen de gegevens over de gezondheid van een cliënt direct bij de arts terecht. Daarnaast zijn er steeds meer technologische ontwikkelingen waardoor apparaten in huis kunnen worden bestuurd. Denk aan het in- en uitschakelen van de verwarming of huishoudelijke apparaten. Maar ook beveiligingssystemen kunnen helpen iemand langer thuis te laten wonen omdat men zich veiliger voelt.
Technologie in noodsituaties
Voor hulpbehoevende mensen die een risico lopen te vallen, bestaan er sensorennetwerken, waarmee de bewegingen nauwkeurig kunnen worden gevolgd. De informatie van deze bewegingsmelders wordt vervolgens doorgestuurd naar een computerserver en met speciale software kan hieruit worden opgemaakt wanneer iemand bijvoorbeeld is gevallen. Doordat dit soort noodsituaties snel worden ontdekt, hoeft iemand niet meer urenlang op grond te liggen zonder hulp en kunnen ernstige situaties kunnen worden vermeden. En bij noodsituaties kunnen zorgverleners en behandelaars sneller ingrijpen. Daarnaast kan het dagelijkse patroon van personen die steeds hulpbehoevender worden ook in kaart worden gebracht met dit soort permanente monitoring. Deze informatie kan zorgverleners helpen om zorgplannen aan te passen wanneer de situatie van iemand verslechtert, bijvoorbeeld bij mensen met dementie.
Beeldschermzorg
Met de technologie van tegenwoordig, met webcams en videosystemen die mee kunnen kijken, kunnen patiënten ook makkelijker gediagnosticeerd of medisch ondersteund worden op afstand. Maar ook bij patiënten met een langdurende zorgbehoefte wordt videocommunicatie of beeldschermzorg steeds belangrijker, omdat zo makkelijker contact wordt gelegd tussen zorgbehoevende en zorgverlener, maar ook tussen zorgverlener en familie of mantelzorgers.